Vem uppfann aprilskämtet?

För den hängivne skämtaren är det inget som går upp mot den sekelgamla traditionen med aprilskämt.

2 april 2012 av Graeme Stemp-Morlock, National Geographic News

För den hängivne skämtaren är det inget som överträffar den sekelgamla traditionen med aprilskämt.

”Många människor tål inte aprilskämt och önskar att det skulle upphöra”, säger Alex Boese, direktör för museet för rövarhistorier i San Diego i USA.

”Men personer som älskar ett bra skämt tycker mycket om traditionen och vill inte ge upp den. Det är de som håller den vid liv”, sade Alex Boese till National Geographic News år 2008.

Han tillägger dock att antalet skämt i hemmet och på arbetsplatsen på senare år har minskat i USA och ersatts av traditionen med finurliga rövarhistorier i medierna.

Aprilskämtets ursprung är ett mysterium

Varifrån aprilskämtet kommer är ovisst, säger experter.

Den mest utbredda teorin är att Frankrike på 1500-talet ändrade sin kalender, så att nyåret inföll i januari i överensstämmelse med den romerska kalendern i stället för tidigt på våren, i slutet av mars eller början av april.

Det dröjde dock en tid innan nyheten om ändringen nått ut i alla landets hörn, och ute på landsbygden fortsatte många att fira nyår på våren. Dessa människor på landet fick sedan öknamnet ”aprilskämtare”, enligt traditionen.

Men Alex Boese, som har studerat traditionens ursprung, säger att ”teorin är helt fel, eftersom den dag då Frankrike enligt lagen firade det nya året var påskdagen, så den har i realiteten aldrig varit förknippad med första april.”

”Traditionelllt fanns det bara en lagenlig början på året. Människor i Frankrike hade faktiskt firat nytår den förste januari så länge som någon kunde minnas”

Alex Boese anser snarare att aprilskämtet helt enkelt kommit av uråldriga europeiska vårfester, som handlade om förnyelse, och då skämtande och utklädningar var vanligt förekommande.

I dagens Frankrike kallas aprilskämt le poisson d'Avril (aprilfisken), och ett vanligt skämt är att sätta fast en pappersfisk på ryggen av en intet ont anande förbipasserande.

Förklaringen var ett aprilskämt

Joseph Boskin, som är professor emeritus i amerikansk humor vid Boston University, har gett eget förslag på traditionens ursprung – i form av en rövarhistoria.

År 1983 sade Joseph Boskin till en journalist från Associated Press att idén kom från romerska narrar på Konstantin I:s tid på 200-och 300-talet.

Enligt traditionen lyckades narrarna övertala härskaren att låta en av deras medlemmar vara kung för en dag.

Så den första april överlät Konstantin för en dag styret till kung Kugel, hans narr. Kugel förkunnade att dagen framöver skulle vara en dag fylld av trams.

Kugel är för övrigt en östeuropeisk maträtt, som en av Joseph Boskins vänner var väldigt förtjust i.

Nyhetsbyrån kunde inte se det roliga i skämtet, säger Joseph Boskin. ”Jag tyckte att jag skulle ha fått beröm för en knasig och udda historia, som passade tillfället.”

Aprilsnar postkort

Läs också

Kanske är du intresserad av...