Vem uppfann surfing?

De första surfarna hade redan börjat rida på vågorna, när européer på 1200-talet drog på korståg till Heliga landet.

31 juli 2015 av National Geographic Danmark

Hawaiis surfare var de första

Surfingtraditionen går tillbaka till de allra första hawaiianerna, som anses ha kommit seglande till Hawaii från Marquesasöarna i dubbelskrovade kanoter omkring 700 efter Kristus. Femhundra år senare följde liknande sjöfarare efter från Tahiti. Nybyggarna hade troligen redan en viss om än blygsam kännedom om surfing, men i deras nya hemland utvecklades sporten till en viktig del av kulturen och utövades av hög som låg och av båda könen.

Bra vågor tömde samhällen

Det fanns surftempel, surfgudomar och surftävlingar, där de många åskådarna slog vad om resultatet. De kungliga använde stora olo-brädor skurna av de hawaiianska träslagen wiliwili eller koa, medan undersåtarna i regel surfade på kortare, smalare alaia-brädor. En period med bra vågor kunde tömma ett samhälle i flera dagar.

Missionärernas ankomst

Den brittiske upptäcktsresanden James Cook var 1778 den förste europé som kom till Hawaii. I hans kölvatten följde missionärer från New England, som ofta fått skulden för att hämma utövandet av den sport som de infödda kallade he’e nalu. Missionärernas viktigaste invändning mot surfing tycks ha varit att befolkningen föredrog att surfa nakna. Betydligt värre för surftraditionen och det hawaiianska samhället som helhet var dock ankomsten av europeiska sjukdomar som smittkoppor. År 1898, när USA:s kongress formellt annekterade Hawaii, hade antalet lokala invånare sjunkit från 800000 vid James Cooks ankomst till omkring 40000.

Kolonitiden

Koloniseringens bittra eftermäle har satt sitt märke på Hawaii. Sedan de första vita kom till öarna i slutet av 1700-talet har deras historia präglats av förluster. Många hawaiianer miste sin mark, lokala seder motarbetades, till och med hula-dansen försvann nästan, och det ursprungliga språket rensades ut från skolorna till förmån för engelska – även om lokalbefolkningen i praktiken talade kreol, som är en enkel version av engelska.

Återväxt

I dag är surfing en konkret koppling till tiden före koloniseringen och hawaiianernas närmast religiösa anknytning till havet. Det har även blivit en viktig del av hawaiianernas bräckliga kulturella identitet. Inte undra på att surfing är så mycket mer än bara en vattensport.

Läs hela artikeln om Hawaiis andliga surfkultur här.

Läs också

Kanske är du intresserad av...