Matadorens slut?

Antalet tjurfäktningar i Spanien minskar så kraftigt att konstarten är i fara. Djurrättsgrupper säger att det är djurplågeri, men centralregeringen ger tjurfäktningen status som kulturarv.

19 juni 2014

”Tjurfäktning är den enda konstart som utsätter konstnären för livsfara”, skrev Ernest Hemingway. Nu verkar själva konstarten vara i fara. Det årliga antalet corridas, tjurfäktningar, i Spanien har minskat med 57 % sedan 2007, arbetslösa matadorer reser till arenorna i Syd- och Centralamerika, och i Katalonien – med huvudstaden Barcelona – är den flera hundra år gamla blodsporten förbjuden.

Nationalister i landets 17 autonoma provinser vill inte ha med tjurfäktning att göra, eftersom de ser det som en spansk sedvänja, som inte har med deras kultur att göra och djurrättsgrupper ser det som djurplågeri.

Tjurfäktning är kulturarv

Det värsta slaget mot tjurfäktningen är dock landets ekonomiska kris. ”Är man arbetslös går man inte på tjurfäktning”, säger ekonomen Vicente Royuela, Efter att 590 000 personer förra året skrev under en namninsamling gav den centrala regeringen tjurfäktningen status som kulturarv för att undgå fler regionala förbud. När ekonomin är bättre ”kommer tjurfäktning utan tvekan att återfå sin popularitet”, säger Vicente Royuela.

Läs också

Kanske är du intresserad av...