Museipersonal hindrar Islamiska staten från att krossa konstskatter

De kunde ha valt att fly hals över huvud för att rädda livet, när krigare från Islamiska staten stormade den 4000 år gamla syriska staden Palmyra. I stället stannade stadens museipersonal så länge som möjligt för att rädda ovärderliga konstskatter.

18 augusti 2015 av Tim McGirk

Efter sex dagars strider blev övermakten för stor. Tusentals IS-krigare stormade i maj den 4000 år gamla ökenstaden Palmyra och de syriska styrkorna flydde. För de anställda på museet i Palmyra var situationen dock inte bara en fråga om liv och död.

Palmyra och dess arkeologiska skatter står med på UNESCO:s lista över världsarv. Utan hjälp från bombplan kunde de dock inte göra något för att skydda stadens stenpelare, gravmonument, tempel och den romerska amfiteatern.

Enligt FN har fler än 230000 syrier mist livet under det fyra år långa syriska inbördeskriget, medan mer än 300 minnesmärken har plundrats eller förstörts.

Tapper museipersonal lämnade Palmyra i ett kulregn

Museipersonalen bestämde sig för att i ett sista, desperat försök rädda museets konstföremål. De barrikaderade sig i byggnaden, medan de packade ned grekisk-romerska statyetter, smycken, glas och mosaiker.

"Vi ville egentligen inte använda vägarna för att föra ut konstskatterna. De var fulla av banditer och rebeller", sade chefen för Syriens museer och antikviteter, Maamoun Abdulkarim, som styrde slaget från Damaskus. ”Till slut hade vi inget val".

De museianställda blev beskjutna medan de lastade lastbilarna. Tre anställda sårades. De lyftes upp i lastbilarna, som i hög fart körde ut ur staden i ett kulregn.

"Ett par sekunder och jag vägar inte tänka på vad som kunde ha skett", sade Abdulkarim.

De sårade lämnades på sjukhuset i grannstaden Homs, innan lastbilarna fortsatte till Damaskus. Skatterna har nu förts i säkerhet. "Vi lyckades rädda 95 procent av museets konstföremål", sade Abdulkarim.

Video: Om IS förstörelse av historiska monument

National Geographics arkeolog Fred Hiebert kommenterar Islamiska statens systematiska förstörelse av historiska minnesmärken och antikviteter.

IS avrättar arkeolog

Den 81-årige arkeologen Khaled al-Asaad, som i 40 år tog hand om Palmyras skatter i Syrien, har tragiskt nog avrättats av Islamiska staten.

I en månad har han hållits som gisslan hos den militanta gruppen, som försökte få honom att berätta var de historiska konstskatterna hade gömts.

Khaled al-Asaad vägrade dock att berätta något och halshöggs därför.

Läs mer om den tragiska händelsen her

Läs också

Kanske är du intresserad av...