Pizza med stamtavla

Pizza napoletana är den ursprungliga pizzan. Den har fått EU-stämpel som traditionell specialitet.

10 november 2009

Det finns pizza, och så finns det pizza napoletana. För kännare har de lika mycket gemensamt som det finaste, franska premier cru-vin och vin i en kartong. Snart kommer den äkta pizzan att få EU-märkningen GTS (garanterad traditionell specialitet), precis som till exempel den spanska serranoskinkan har.

Varning: Det tar längre tid att läsa dessa EU-specifikationer än att baka en pizza napoletana. För att kunna få GTS-stämpeln får pizzan inte vara över 35 centimeter i diameter, och skorpan får vara högst två centimeter tjock. Mjölet måste vara av typ 00, och upp till 100 gram tomater ska strykas på i en spiralrörelse.

Ordet pizza förekom första gången år 997 i en text från staden Gaeta i södra Italien. Ett årtusende senare, 1997, försökte invånare i norra Italien bojkotta pizzan – symbolen för deras sydliga nemesis. Om bara Neapel hade tagit patent på pizzan, kunde staden ha varit en av Italiens mest välmående städer, i stället för en av de fattigaste.

Läs också

Kanske är du intresserad av...