Avslöjande: Nordkorea bakom fasaden

I Nordkorea avslöjar fotografen David Guttenfelder sanningen bakom det slutna samhället i det hårt kontrollerade landet. Se videon med hans bilder, som visar Nordkorea bakom fasaden.

8 oktober 2013

Jag har bevakat globala händelser med många utländska fotografer närvarande, men i Nordkorea är jag i regel själv. Så om jag låter bli att ta en bild får ingen se det som hänt. Det får mig att känna ett stort ansvar.

I årtionden var propagandabilderna de enda vi hade av landet. Det har lett till att många betraktar Nordkorea som en plats där allt är iscensatt och inget är äkta.

När jag år 2000 besökte landet första gången var det även min bild, men sedan Associated Press öppnade ett kontor i Pyongyang 2012 har jag besökt landet 25 gånger och tagit tusentals bilder bakom kulisserna.

Det ska dock sägas med en gång: Jag får varken resa fritt eller fotografera kärnreaktorer eller fångläger, men mitt arbete censureras inte.

Video: Nordkorea bakom fasaden

Observera att videon har engelskt tal.

Det slutna samhället i Nordkorea måste avslöjas

Mycket av det jag dokumenterat är visserligen iscensatt, men människorna är äkta. Jag har börjat se nordkoreanerna som helt vanliga människor, inte som skådespelare på en geopolitisk scen.

Jag vill att de som ser mina bilder ska få göra samma resa som jag gjort. I en värld där nästan allt fotograferats har det blivit mitt jobb att visa hur detta stängda samhälle kan te sig.

Läs hela historien om Nordkorea bakom fasaden genom att klicka på Ladda ned-knappen nedan.

När du klickar på Ladda ned-knappen uppmanas du att logga in. Om du inte redan är registrerad som medlem av natgeo.se uppmanas du att skapa en profil. Det tar bara en minut och är helt gratis.

Läs också

Kanske är du intresserad av...