Felicity Nyikadzino Berold och Ralph Berold spelar Alfapet i Johannesburg. ”Mycket har förändrats de senaste tio åren”, säger Ralph. ”Många människor är fortfarande reserverade, men den yngre generationen är mer avslappnad med avseende på etnisk mångfald.”

Galleri: Sydafrika

Ett land i förvandling: Denna spännande bildserie framhäver kontrasterna i VM:s värdnation Sydafrika.

27 maj 2010

Ett land i förvandling: Denna spännande bildserie framhäver kontrasterna i VM:s värdnation Sydafrika. Foto: James Nachtwey

Månen skiner över Eden Park utanför Johannesburg, där de statliga bostäderna speglar Sydafrikas strävan efter att bli det rättvisa samhälle som Nelson Mandela utmålade, när han 1993 tilldelades Nobels fredspris: ”Det kommer … att mätas i våra barns lycka och välfärd.”

Xhosa-tonåringar invigs i vuxenlivet genom en omskärningsritual, som kallas ulwaluko. De väntar utanför sin by i Östra Kapprovinsen iförda ceremoniella dräkter och målade med vita lera, som renar deras själ.

Livet går i stort sett sin gilla gång för afrikaanen Bertie Swanepoel. Han är lantbrukare och föder upp får och nötdjur på sin 1200 hektar stora farm i Fristatsprovinsen. Sydafrikas vita äger fortfarande över 80 procent av marken. Reformsträvandena har bara gett de svarta en bråkdel.

En flicka i det fattiga kvarteret Kliptown i Soweto tar emot ett äpple, som en kvinna erbjuder henne. Många av bostäderna i Kliptown saknar el och vatten, men president Zuma, som ler från valaffischen i bakgrunden, har lovat att ombesörja sådana grundläggande funktioner.

Johannesburgs nya stadion glittrar framför staden. Stadion har 94000 platser och är formad som en traditionell afrikansk skål. När allas blickar är riktade mot Sydafrika, siktar landet på att imponera på världen. 2010 är det viktigaste året sedan apartheid avskaffades, säger president Jakob Zuma.

Kaizer Chiefs fans klädda i lagets svart- och guldfärgade tröjor jublar under en match i Pretoria i december 2009. Laget från Soweto är uppkallat efter Kaizer Motaung, en professionell fotbollsspelare, som grundade klubben när han kom tillbaka till Sydafrika för 40 år sedan.

Omkring 200 afrikaanska män, kvinnor och barn bor i Krugersdorps Coronation Park, eftersom de inte längre har råd med något annat. När apartheid avskaffades innebar det att afrikaaner med låg inkomst inte längre hade företräde till socialbidrag.

Markockupanter, som väntar på att få bostäder, håller värmen i vinterkylan med hjälp av en eld i ett läger i East Rand. Staten har satt som mål att dessa ”informella bosättningar” ska vara borta före år 2015.

En polis från Kapstaden har övermannat en misstänkt under en husrannsakan i den våldshärjade stadsdelen Cape Flats. Mannen fick sina kläder beslagtagna, men greps inte. Cape Flats är ett exempel på det akuta behovet av att begränsa kriminaliteten i Sydafrika.

Flyktingar från Zimbabwe trängs i Johannesburgs Central Methodist Church, som ger 2500 personer tak över huvudet. Man uppskattar att cirka tre miljoner människor från Zimbabwe har flytt till grannländerna, de flesta till Sydafrika. Flyktingarna har inte tagits emot med öppna armar. Der har förekommit stora, våldsamma demonstrationer, som har resulterat i flera dödsfall.

En kvinna från Soweto har hängt upp en sjal på tork på taggtråd, som ska hålla kriminella ute. Nelson Mandelas berömda ord efter revolten mot apartheid i Soweto år 1976 ekar än i dag: ”Vi har uppnått mycket, men det finns fortfarande mycket att göra.”

Sowetos förvandling från kaotisk township till en blomstrande förort till Johannesburg fick ytterligare vind i seglen, när det 65000 kvadratmeter stora köpcentrumet Maponya år 2007 slog upp portarna. Det är byggt av glas och stål och lockar 1,5 miljoner människor i månaden.

En gång i tiden hörde det till ovanligheterna att se svarta barn gå på balett. Tack vare ett projekt som leds av Sydafrikas baletteater hålls det nu balettundervisning tre gånger i veckan i distriktet Alexandra i Johannesburg.

Johannesburgs jetset flockas till nya nattklubbar som Inc., som öppnade 2009. Johannesburgs bostadsområden och nattliv var enbart för vita innan apartheid avskaffades.

Läs också

Kanske är du intresserad av...