Zimbabwe: Många fruktar ny regering i Zimbabwe

Zimbabwes diktator, Robert Mugabe, har tagit befolkningen som gisslan i en spiral av våld och förtryck. Många i Zimbabwe har dock blod på händerna och skräms därför av tanken på en ny regering.

6 juni 2013 av Gitte Hou Olsen

Zimbabwes diktator, Robert Mugabe, har tagit befolkningen som gisslan i en våldsspiral, som inte verkar ha något slut.

Statligt anställda har blivit medbrottslingar i Mugabes korrupta och blodiga styre. Till och med skolpojkar har beordrats ut ur klassrummet för att våldta och tortera.

Ett växande motstånd bland anhängarna år 2000 löste Mugabe genom att låta krigsveteraner beväpnade med yxor och knivar konfiskera kommersiella farmar ägda av vita zimbabwier.

Statligt sanktionerat våld och dödande i Zimbabwe

Robert Mugabe har varit premiärminister i Zimbabwe sedan 1980, då han efter ett befrielsekrig mot den styrande vita minoriteten i landet vann valet och döpte om staten från Rhodesia till Zimbabwe.

Med statligt sanktionerat våld och dödande har Mugabe sedan dess hållit sig kvar vid makten – även om han i dag har varit tvungen att dela en del av makten med sin motståndare Morgan Tsvangirai.

Oro för en ny regering i Zimbabwe

En stor del av befolkningen i Zimbabwe har blod på händerna och oroar sig därför för ett maktskifte.

"Alla vet vilka syndarna är", säger Rutendo Munengami, som företräder våldtäktsoffer, och som själv blivit våldtagen och hotad till livet av en minister i Mugabes regering.

"Det är våra grannar och våra ämbetsmän. De är inte svåra att hitta. Dessa människor fruktar en regering som skulle ställa dem till svars."

Läs hela artikeln om Zimbabwe

Tryck på Ladda ned-knappen nedan.

När du klickar på Ladda ned-knappen uppmanas du att logga in. Om du inte redan är registrerad som medlem av natgeo.se uppmanas du att skapa en profil. Det tar en minut och är helt gratis.

Läs också

Kanske är du intresserad av...