Fotoreportage: Tillbaka till Bibelns barndom

Den japanske fotografen Kazuyoshi Nomachi berättar om sin klättring upp till Abuna Yemata-kyrkan i Etiopien. Se även galleriet med hans sagolika bilder från Etiopien.

21 mars 2013 av Kazuyoshi Nomachi

Abuna Yemata-kyrkan? i Etiopien svävar drygt 2000 meter uppe i luften som ett örnrede, som blickar ut över landskapet. Kyrkan har huggits in i en klippa allra överst på en bergstopp i Gar’altaregionen i norra delen av landet och är självfallet inte den lättaste platsen att besöka.

Jag inledde min klättring upp till kyrkan en morgon, innan solen gick upp. På väg dit passerades jag av den lokale prästen, som lämnade byn efter mig och rörde sig lätt och smidigt som en bergsget uppför den branta klippsidan förbi mig. Jag klättrade långsamt och försiktigt och sackade snart efter. När jag till slut nådde upp till kyrkan möttes jag av en vacker syn. Där fanns ingen elektricitet, endast ett flimrande vaxljus, som lyste upp denna uråldriga kristna helgedom.

Grottans väggar var täckta av helgonporträtt, som målats på 1400-talet, och präster och barfota bönder var redan försjunka i andakt. De var alla djupt koncentrerade i bön i det svagt upplysta och rökelsefyllda bergrummet. Så har man hållit gudstjänster här i många århundraden. Det var som en resa tillbaka i tiden.

Kristendomen kom till Etiopien på 300-talet, då man redan hade nära förbindelser till Palestina och dåtidens judendom. Etiopien är omgivet av öken, varav allra största delen bebos av muslimer, men landet har trots det hållit fast vid sin kristna tro och alla sina särpräglade religiösa ritualer.

Jag besökte Etiopien och Abuna Yemata-kyrkan första gången 1980. När jag återvände 32 år senare var landets huvudstad, Addis Abeba, fullständigt oigenkännlig; förvandlad av de senaste årens ekonomiska tillväxt. I den gamla klippkyrkan på bergstoppen sker ceremonierna emellertid än i dag i enlighet med traditioner som kan föras tillbaka till tiden för Bibelns barndom. Klättringen upp dit är fortfarande värt alla ansträngningarna.

Fotografen

Kazuyoshi Nomachi föddes 1956 i Japan. Han har rest och fotograferat i hela Etiopien.

Besök Kazuyoshi Nomachis webbplats

Läs också

Kanske är du intresserad av...