På juldagen väver nyordinerade präster och nunnor ett avlångt stycke tyg, matab, som symbol för deras invigning. En vit matab är för begravningar. Den symboliserar Jesu lidande.

Galleri: En biblisk resa i Etiopien

Följ med den japanske fotografen Kazuyoshi Nomachi på en resa tillbaka till Bibelns barndom i Etiopien.

21 mars 2013

Följ med den japanske fotografen Kazuyoshi Nomachi på en resa tillbaka till Bibelns barndom i Etiopien.

En tidig morgon läser en präst ur Bibeln i skenet från ett vaxljus i Abuna Yemata-kyrkan. Fortfarande fungerar dussintals grottor i berget som kyrkor, och de används regelbundet till andakt.

Den största och viktigaste religiösa ­begivenheten i den etiopisk­ortodoxa kyrkan är Timkat, då man firar Jesu dop. Så snart ett kors – som symboliserar Kristus – har sänkts ned i vattnet, följer många unga efter och dyker också ned i vattnet.

Det är gudstjänst i Abuna Yemata-kyrkan. På den runda målningen i taket syns åtta av de tolv apostlarna samt Jesus bror Jakob. Bilderna har sannolikt målats på 1400-talet och visar ett tydligt muslimskt inflytande.

Stigen upp till Abuna Yemata-kyrkan har huggits ut ur den 50 meter höga, lodräta bergväggen. Ingången till kyrkan ligger strax till höger om prästen på bilden. Man ­måste ta av sig skorna, när man kliver in i den heliga kyrkogrottan.

En präst är på pilgrimsresa till den heliga staden Lalibela i norra Etiopien, som är känd för sina klippkyrkor. Många präster och nunnor blir invigda, när deras fru eller make dör. De hör till ett visst kloster, men en del föredrar att vandra från plats till plats i landet.

En pojke är på besök i Abba Libanos, som är en av de elva klippkyrkorna i Lalibela. Närmast i bilden ligger en trumma, som kallas kabaro. Den används i en dans till Guds ära. Prästen som leder gudstjänsten slår hårt på den, när dansen når en viss intensitet.

Läs också

Kanske är du intresserad av...