Hur ser det ut inuti Kaba i Mekka?

Många reser på pilgrimsresa till Kaba i Mekka. Vad innehåller egentligen den kubiska byggnad som kallas Kaba?

Kaba är en symbol för den ende guden

Att minst en gång i livet göra en pilgrimsfärd till Mekka är en av islams fem pelare. Mekka är en stad i den saudiarabiska regionen Hijaz, och där ligger moskén Masjid al-Haram med sina sju torn. På moskéns gård står Kaba, symbolen för den ende guden.

Mekka är islams centrum_SE

Under tidigt 600-tal var Mekka en korsväg för karavanhandel och Kaba var hela Arabiens centrala helgedom. Det var ett kubiskt tempel, sannolikt av trä, fyllt med hundratals gudabilder från allsköns trosriktningar.

När Muhammed intog Mekka år 630 tömde han Kaba på gudabilder för att visa att den nya religionen islam erkände endast en gud, en som inte lät sig avbildas. Kaba blev islams centrum och målet för den årliga vallfärden (hajj) och sedan dess vänder sig bedjande muslimer alltid mot Kaba.

Kaba: Så ser det ut

I dag är Kaba en nästan kubisk byggnad av natursten. I östra hörnet har den berömda svarta stenen murats in. Den lär vara en av de ursprungliga byggstenarna och är blanksliten av pilgrimernas kyssar.

Kuben täcks av en svart brokad med ett guldband med Korancitat som byts ut en gång om året. En dörr leder in i Kaba, som alltså är tom bortsett från några lampor och tre träpelare som bär upp det platta taket.

Se video af pilgrimsrejsen til Mekka_SE

Læs om en af de andre af Islams fem søjler, ramadanen._SE

Läs också

Kanske är du intresserad av...