Maoistiska rebeller hotar Indien

I de indiska delstaterna Chattisgarh och Jharkand plundrar den maoistiska naxalitrörelsen den mineralrika underjorden samtidigt som de utnyttjar den fattiga lokalbefolkningen. Rebellerna har kallats Indiens största säkerhetshot.

14 april 2015 av Anthony Lloyd

Naxalitmilisen har tagit kontroll över djungeln

I otillgängliga djungelområden i de indiska delstaterna Chattisgarh och Jharkand – som hyser 90 procent av Indiens kolreserver och över 50 procent av landets mineralförekomster – har den maoistiska naxalitmilisen upprättat ett styre med skuggmyndigheter, kommunism, folkdomstolar och beväpnade celler.

Maoister rekryterar advasifolk

De första maoisterna kom till Abujmarhdjungeln i delstaten Chattisgarh 1989 på flykt från myndigheterna. Det lokala adivasifolket, som lever i extrem fattigdom utanför myndigheternas räckvidd, såg nya möjligheter i den militanta kommunismen och hälsade rebellerna välkomna. Många adivasi har dessutom låtit sig rekryteras till rörelsen.

Lokalbefolkningen kände sig nämligen sviken av regeringen och gruvindustrin, som börjat driva bort dem och expropriera deras jord, och de hoppades att rebellerna skulle kunna hjälpa dem att få en rättvisare fördelning av de stora mineralrikedomarna.

Naxalitmilisen utnyttjar lokalbefolkningen och gruvindustrin

Ett uppror måste finansieras, och naxalitmilisen har upptäckt att rikedomarna i underjorden är en lukrativ affär. Med våld och hot tvingar de nu gruvbolagen att betala stora summor i mutor. ”I många delar av Indien drivs maoismen inte längre av ideologi utan av avgifter”, har Indiens tidigare minister för utveckling av landsbygden, Jairam Ramesh, sagt.

Det har gjort att adivasifolket hamnat i en ännu svårare situation. De lever fortfarande i extrem fattigdom och hotas nu till råga på det av en förmögen och välorganiserad milis, vars medlemmar inte drar sig för att begå mord om de ser sina intäkter hotas.

Läs mer

Följ med National Geographic på en farlig resa ut i den indiska djungeln, och möt några av de personer som har upplevt naxalitrörelsens grymheter. Läs hela artikeln Indiens koleldade uppror från National Geographic nummer 5/2015 här.

OBS! Du måste ha en profil på National Geographic för att ladda ned artikeln. Det är gratis är skapa en sådan och tar bara ett ögonblick. När du klickar för att ladda ned får du möjlighet att skapa en profil.

Läs också

Kanske är du intresserad av...