Fallskärmshopparen Felix Baumgartner

Felix Baumgartner är den förste som brutit ljudvallen genom att bara falla. I oktober 2012 lyfte en ballong upp honom i stratosfären. Han hoppade och föll 36,3 km – vilket är rekord för ett fallskärmshopp – och nådde en hastighet av 1356 km/h.

27 juni 2013 av Marc Silver

Felix Baumgartner, 44 år, var först i världen med att bryta ljudvallen genom att bara … falla. I oktober förra året förde en ballong upp honom i stratosfären. Han hoppade, föll 36300 meter, vilket är rekord för ett fallskärmshopp, och kom upp i hela 1356 kilometer i timmen. Nu funderar han på att börja flyga räddningshelikopter.

Det finns de som säger att det du gjorde var ett stunt.

Vem säger det?!

Du sponsrades av Red Bull, och ett hopp från 36300 meter verkar som ett stunt.

Jag gillar inte ordet ”stunt”. Men vad är ett stunt? Det är ett försök att göra något extremt riskabelt som kräver planering. Säkerheten är maximal. Samma förutsättningar gäller här.

Om det inte bara var ett stunt, vad lärde du dig då?

Vi bevisade att man kan överleva på hög höjd och vi testade framtidens rymddräkter. NASA är intresserade av vad som händer när en människa bryter ljudvallen.

Var du nervös?

Jag var inte rädd. Jag bad inte till Gud. Jag hade övat. Det kanske verkade som om vi tog en oerhört stor risk, men vi dök inte bara upp från ingenstans och hoppade ut som hjältar. Vi drog i gång ett omfattande program och vi hade en höjdkammare som vi tog in hela rymdkapseln i för att göra försök. Man måste lita på sitt team och på sin egen förmåga.

Hur är det att vara uppe i rymden?

Man inser hur små vi faktiskt är. Det var helt enastående att befinna sig där ute. Man är den enda i världen som har privilegiet att vara just där. Samtidigt vet man att man bara har syre så att det räcker till ytterligare tio minuter. Därför tar man ett steg framåt och tar reda på om det går att flyga i ljudets hastighet.

Upplevde du något fysiskt obehag?

Med eld vet man att ju närmare man kommer, desto varmare och farligare är det. Det känner man – och man ser det. Men (att befinna sig i rymden) gör inte ont, bara man är skyddad av sin rymddräkt.

Vad tänkte du på?

Till att börja med kändes det som att flyta. Farten ökar. Man rör sig sanslöst snabbt, men det finns inga referenspunkter, så man märker inte hur snabbt man faller.

Läs också

Kanske är du intresserad av...