Jessica Hilltout dokumenterade sitt projekt i anteckningsböcker. Överst på den här sidan står ett löfte som hon gav sig själv om att återvända till Afrika med bollar och utrustning. Året efter gjorde hon det.

Galleri: Fotboll i Afrika

Långt ute på landsbygden i Afrika studsar fotbollarna i oväntade riktningar.

21 februari 2013

Långt ute på landsbygden i Afrika studsar fotbollarna i oväntade riktningar. Foto: Jessica Hilltout.

Innan skoldagen börjar i Gondola i Moçambique visar trettonårige Isaac prov på sin bolltillverkningsteknik. Det tar honom bara en halvtimme att tillverka en fotboll av lite garn, några slitna trasor och en uppblåst kondom.

Några spelare i Ouagadougou i Burkina Faso försöker sätta bollen i ett 75 centimeter högt minimål. "Man behöver inte vara rik eller ha en välklippt plan för att spela fotboll", säger historikern Peter Alegi. "Det enda som krävs är en jämn yta och något som liknar en boll."

Chicome i Moçambique: Orlandos fotboll är gjord av plastpåsar och hopflätad bark.

I Bibiani i Ghana blir några påsar omvirade med rep till en boll.

En plasttrofé pryder ett hem i Lomé i Togo.

I Kumasi i Ghana håller ­Michael Sarkodie i en av stadens många fabrikstillverkade bollar på klubben Anokye Stars fotbollsplan. Sani Pollux grundade Anokye Stars 1956. "Fotbollen håller dem borta från kriminalitet", säger han om de 150 pojkar han tränar.

Carlos Ribeiro står på en boll som han har gjort av sopor i Inharrime i Moçambique, där pojkar ­redan i femårsåldern lär sig tillverka bollar.

Thandile delar sin tid mellan läxläsning och den ­sydafrikanska klubben Cape Town Stars.

Mensah ­Dosseh har köpt sina fotbollsskor på en marknad i Abidjan i Elfenbenskusten och smyckat dem med namnet på sitt favoritlag, Barcelona.

Läs också

Kanske är du intresserad av...