Har sumobrottare string?

I ringen har sumobrottare bara på sig ett ländkläde, den traditionella mawashin, som visar så mycket av brottarens skinkor att den kan jämföras med en stringkalsong. Mawashin består av ett nio meter långt sidenstycke som viks fyra till sju gånger beroende på brottarens omfång. Mawashin är central för den japanska na­tional­sporten, inte minst för att många av de 70 officiella greppen och kasten innebär att brottaren manövrerar sin motståndare genom att ta tag i mawashin.

I ringen har sumobrottare bara på sig ett ländkläde, den traditionella mawashin, som visar så mycket av brottarens skinkor att den kan jämföras med en stringkalsong.

Mawashin består av ett nio meter långt sidenstycke som viks fyra till sju gånger beroende på brottarens omfång.

Mawashin är central för den japanska nationalsporten, inte minst för att många av de 70 officiella greppen och kasten innebär att brottaren manövrerar sin motståndare genom att ta tag i mawashin.

Framtill på ländklädet hänger ”pinnar” av siden, sagari, som är styva av torkat lim. Antalet sagari är alltid ojämnt, vilket anses vara lyckobringande. Sumobrottningen har många ritualer och symboler, allt från de traditionella frisyrerna till de otaliga gesterna och stampningarna i golvet.

Fråga oss:

Har du en fråga till NG:s experter? Skicka ett mejl till: [email protected] Endast frågor som publiceras i tidningen besvaras och belönas med en fin världskarta.

Läs också

Kanske är du intresserad av...