Trip Jennings

Kajakpaddlaren Trip Jennings är en av våghalsarna i porträttserien om modiga män och kvinnor, som tänjer på gränserna inom sitt fält.

10 januari 2013 av Pat Walters

Trip Jennings har paddlat sin kajak genom all världens skummande, forsande floder. År 2008 avverkade han för första gången nedre delen av floden Kongos lopp, som är känt för att vara besvärligt. Den 30-årige amerikanen har nu även börjat ta sig fram till fots, på motorcykel och i flygplan när han i naturvårdens namn styr kosan mot avsides belägna områden. Han har bland annat samlat in elefantspillning i Kongo-Kinshasa för att skapa en DNA-karta över elefantbestånden, så man kan spåra ursprunget till illegalt elfenben, och förra sommaren dokumenterade han den hotade Alaskalaxens vandring.

Du filmade laxvandringen från ett plan som flögs av upptäcktsresanden Mike Fay?

Mike är en skicklig pilot, men han är komplett galen. Vi flög tre meter över floden med 60 meter höga träd på vardera sidan. Det var skrämmande. Hela vägen satt jag och stirrade på en Ipad som visade bilder från planets kameror. Det kändes ibland som ett datorspel. När jag paddlar kajak kan jag i alla fall inbilla mig att jag är herre över situationen.

Du reser alltid långt från allfarvägarna, med eller utan kajak.

Det är jätteviktigt att ta sig ut till de sista oförstörda platserna, dokumentera dem och visa upp dem för världen – i hopp om att de ska kunna förbli oförstörda.

Det är inte alltid en lätt uppgift?

I Kongo har jag varit med om att ligga platt på marken med en gevärspipa i nacken och ansiktet i sanden. När det hände senast hotade en krigsherre med att döda alla naturvårdare som var verksamma i området.

Är du rädd att du ska bli dödad under en av dina resor?

Jag är nog inte så rädd för döden, fast dö under en expedition vill jag så klart inte. Jag vill dö först när jag har blivit en sängliggande åldring, inte i ett flygplan mitt ute i vildmarken eller som ett offer för en tjuvskytts kulor.

Läs också

Kanske är du intresserad av...