Vinter-OS i omstritt område i Ryssland

Vinter-OS arrangeras i Ryssland i februari 2014, men bakom de sportsliga idealen pyr missnöjet med diskriminering, miljöförstörelse och maktmissbruk.

7 januari 2014 av Brett Forrest

Vinter-OS i Ryssland i februari 2014 är kulmen på allt som Vladimir Putin har uppnått som statschef. Bakom fasaden på det dyraste OS någonsin pyr dock oron.

Förtryck och uppror

Spelen i Sotji vid Svartahavskusten går av stapeln i kölvattnet på en ny diskrimerande lag mot homosexuella, kriget mot Georgien och på platsen för något som många betecknar som ett folkmord på tjerkesserna. I flera av grannrepublikerna pågår dessutom islamistiska uppror, och i Abchazien, som ligger bara tre kilometer från OS-skildbackarna, har terrororganisation Kaukasusemiratet i juli 2013 uppmanat sina anhängare att se till att det inte blir något OS.

Påståendena om korruption är många, höga temperaturer hotar den snö som är nödvändig för att tävlingarna ska kunna genomföras, och aktivister har uppmuntrat till bojkott av spelen.

Kosackmilisen patrullerar igen

Vladimir Putin har svarat med att förbjuda protestaktioner och massmöten i Sotji under spelen samt genom att väcka liv i den uråldriga, fruktade kosackmilisen – som traditionellt inte låter sig begränsas av vad lagen säger.

Kommer Putin att lyckas göra vinterspelen till en maktdemonstration för ett land på väg mot sin forna styrka, eller kommer politiska protester i och utanför landet att skymma glädjen över de idrottsliga prestationerna?

Läs mer

Följ med in bakom maktens fasad i artikeln om det kontroversiella ryska vinter-OS.

När du klickar på Ladda ned-knappen uppmanas du att logga in. Om du inte redan är registrerad som medlem av natgeo.se uppmanas du att skapa en profil. Det tar en minut och är helt gratis.

Läs också

Kanske är du intresserad av...