Upptäcktsfärd bland världens julmat

Härhemma sätter de flesta sig till bords på julafton för att mumsa på den traditionella julskinkan, köttbullarna, vörtbrödet och sillen. Så vad äter man då i andra länder? Här är ett litet axplock från julmiddagar runt om i världen.

15 december 2015 av National Geographic

# DANMARK

Menyn bjuder på:

  • Ugnsstekt anka

  • Fläskstek

  • Rödkål kokt med vinäger, salt och gelé på röda vinbär

  • Så kallade ”brunede kartofler”, som är kokt potatis som steks i smör och socker

Till dessert äter man risalamande, som är detsamma som ris á la Malta, fast med hackade mandlar, serverad med varm körsbärssås. Dessutom bjuds det på mängder av traditionella småkakor.

# NEDERLÄNDERNA

Menyn bjuder på:

  • Räkcocktail

  • Fondue med kött och grönsaker

  • Kerststol (julbröd

Julbrödet bakas med russin och torkad frukt, som fått ligga och dra i konjak, samt nötter och kanel

# ITALIEN

Menyn bjuder på:

  • Antipasti: förrätter med oliver, lax, champinjoner, sallad med mera

  • Pasta: som regel linguini med hjärtmusslor, spaghetti med blåmusslor eller ris med fisk (risotto alla pescatora)

  • Huvudrätt: friterade kalamari (små bläckfiskar), saltad torsk, scampi och fylld fisk

Bland många italienska familjer är det tradition att fira julafton med en middag bestående av olika fiskrätter. Denna tradition började som en symbol för avhållsamhet, men nuförtiden handlar det inte så mycket om det religiösa symbolvärdet som om att bara samla släkt och vänner till en god måltid, som för det mesta består av de klassiska italienska rätterna.

# FINLAND

Menyn bjuder på:

  • Skinka

  • Gratäng (oftast potatis-, kålrots- eller levergratäng

  • Finsk rosollisallad

Den traditionella rosollisalladen består av tärnad kokt rödbeta, morot och potatis blandat med inlagd gurka, lök och äpple. Till den serveras en dressing av grädde, vinäger, rödbetssaft och socker. Gratängerna görs av mosad potatis eller kålrot blandat med grädde och ägg, täckt med ströbröd och bakad i ugn.

# NORGE

Menyn bjuder på:

I synnerhet i östra Norge äter många revben med köttbullar, julkorv, surkål och kokt potatis. I Västnorge äter man traditionellt pinnekjøtt, som är saltade och torkade lammrevben. Till jul ångas de och äts med korv, kålrotsmos och potatis. I kustområdena äter somliga även lutfisk eller torsk.

# ENGLAND

Menyn bjuder på:

  • Kalkon

  • Rostad potatis

  • Grönsaker (i synnerhet brysselkål och palsternacka)

  • Tranbärssås eller vinbärsgelé

Till dessert äter man Christmas pudding – en dessertkaka med russin, nötter och bär, som ångas. Innan desserten serveras häller man konjak över kakan, som antänds och bärs in i den mörklagda matsalen. När alkoholen brunnit upp äts den varma kakan med krämig, vit konjakssås.

# LETTLAND

9 Magiska rätter, som ska ge lycka och rikedom under det nya året I Lettland dignar julbordet av symbolik. Där är det enligt traditionen viktigt att på bordet ha nio saker, som var för sig har en gynnsam inverkan på det nya året:

  • Grå ärtor (en lettisk sort av torkade ärtor) med späck håller tårar borta under nästa år

  • Baconbröd kallat ”p?r?gi” säkrar nya upplevelser

  • Rödbetor och morötter ger en god hälsa

  • Honungskaka för att ha kärlek i sitt liv

  • Runda småkakor för att få mycket solsken

  • Stuvad kål ger styrka och energi

  • Vitt kött (kyckling, kalkon eller gås) för att lyckas

  • Fisk för att ha pengar på fickan

  • Gris (extra bra om det är gristryne) för att alltid ha turen med sig

Läs också

Kanske är du intresserad av...