Läs också

Fotokonkurrence

Europas vilda underverk

Ett drömlag av de bästa naturfotograferna har dokumenterat Europas vilda natur och djurliv.

24 maj 2010 av Don Belt

69 naturfotografer, 46 länder, 15 månader och ett gemensamt uppdrag: att utforska den vilda naturen och det vilda djurlivet på en kontinent som är mer känd för sina monument över människans uppfinningsrikedom – storstäder, järnvägar, kaféer – än för naturvård.

Men som Staffan Widstrand, projektets ledare, påpekar: ”Det vilda djurlivet är på väg tillbaka till följd av förändringar i politik och livsstil. Nästan 20 procent av Europa är nu fredat på något sätt, och kolossala förändringar är på väg, efter hand som européerna lämnar familjelantbruken och flyttar in till storstäderna”.

”Nu vinner djurlivet faktiskt terräng och håller på att bli en mer väsentlig del av Europas identitet.” Det är detta urval av foton ett levande bevis för.

Tillsammans med flera tusen andra bilder utgör de kulmen på Wild Wonders of Europe, en storstilad och ambitiös fotoexpedition till den civiliserade kontinentens vilda hjärta.?

Resultatet är en samling betagande naturbilder, som du kan titta närmare på i nästa nummer av National Geographic, som kommer ut den 25 maj. Klicka här och se hur du kan köpa och prenumerera på National Geographic.

Fotograferna tog inga bilder i sitt hemland utan enbart i andra europeiska länder, för att på så sätt se till att de såg med öppna ögon på det de skulle fotografera.

Du kan dessutom klicka här för att se en video, som fokuserar på den italienske fotografen Stefano Unterthiner, som fotograferar svanar på sjön Tysslingen.

Norrmannen Erlend Haarberg och britten Peter Cairns, som är en av de tre naturfotografer Staffan Widstrand slog sig samman med för att lansera projektet Wild Wonders – de båda andra är Niall Benvie från Skottland och Florian Möllers från Tyskland – har också fotograferat Sveriges natur.

Se alla Wild Wonders of Europe-bildgallerierna från Sverige här.

De bästa bilderna från projektet visas dessutom i en stor utomhusutställning, som inleds den 27 maj i Haag i Nederländerna. Arrangörerna tänker även ta utställningen till Sverige, men något datum har ännu inte bestämts.

Läs också

Kanske är du intresserad av...