Förtrollad av en uggla

Slagugglor är aggressiva. Om man kommer för nära utdelar de hårda slag med sina klor. Den här honan hade emellertid ingenting emot att bli fotografens musa.

28 juni 2012 av Amanda Fiegl

Sven Za?ek var ute och jagade älg i en kall skog i Estland när ett annat djur fick syn på honom: en slaguggla. Han betraktade djurets svarta ögon och hjärtformiga ansikte – och från den stunden var den unge Sven Za?ek betagen i ugglor.

Snart återvände han till skogen med ett annat slags vapen i handen. Han stramade åt huvan på sin tröja. Dessa ugglor, som har ett vingspann på 120 centimeter, är nämligen kända för att angripa med hårda slag med klorna ifall man kommer för nära. Nästa honuggla han mötte var dock reserverad och drog sig undan så snart han närmade sig. Efter två månaders dödläge vågade den sig emellertid på att dyka ner efter en sork strax framför hans kameralins.

Från den dagen blev ugglehonan bekymmerslös som en stjärna i en dokusåpa och under tre års tid lät hon honom fotografera hennes vardagsdramer. Parningslekar utfördes, gnagare slukades och ungar växte upp. År 2010 försvann hon. Sven Za?ek tror att orsaken är avverkning i närheten. På hyggena avlägsnas nämligen de ruttna träd i vilka ugglorna bygger sina reden.

Det finns några hundratusen slagugglor i Europa och flera miljoner i norra Asien. Sven Za?ek vet att han kommer att hitta andra ugglor, men den här var något speciellt.

Läs också

Kanske är du intresserad av...