Fotoreportage: Brian Skerry

Dyk ned under havsytan med en av National Geographics erfarnaste fotografer, den prisbelönte undervattensfotografen Brian Skerry.

Historien började när en pojke som älskade havet deltog i en fotoutställning för undervattensfotografer och plötsligt fick en uppenbarelse:

"Jag hade alltid drömt om att utforska haven, men nu förstod jag hur jag skulle göra det. Jag skulle göra det med en kamera", berättar han. Det krävdes beslutsamhet, hårt arbete och lite tur, men pojken – som heter Brian Skerry – lyckades förverkliga sin dröm.

I dag har han fotograferat mer än 20 artiklar för National Geographic, vunnit priser och gett ut åtskilliga fotoböcker, i vilka han bland annat beskriver sitt äventyrsfyllda liv och ger ett gripande porträtt av havet som en plats fylld med skönhet och mystik; en hotad plats; och till syvende och sist en plats, där hoppet om en bättre framtid fortfarande blomstrar.

"I årtionden har jag försökt lyfta på den mystik som omger många havsdjur, även om de flesta inte har släppt sina hemligheter så lätt. Jag hoppas få fortsätta skapa nya bilder och historier, som firar havet, men även framhäver miljöproblemen. Fotografi kan vara ett viktigt redskap för förändring", säger Brian Skerry, som har bott på havets botten, tillbringat månader ombord på fiskekuttrar och färdats med snöskotrar, kanoter och luftskepp för att ta sina foton.

Fotografen

Brian Skerry har tagit foton till National Geographic sedan 1998. De senaste 30 åren har han tillbringat över 10000 timmar under vatten.

Besök Brian Skerrys webbplats

Vinn biljetter

Exklusiv chans: upplev för första gången Brian Skerry föreläsa och visa sina enastående bilder LIVE i Stock­holms­ Konserthus den 12 februari 2013.

Vinn VIP-biljetter­ till NG Live här

Läs också

Kanske är du intresserad av...