Fotoreportage: Konst på havets botten

Se bilder av Jason deCaires Taylors helt unika skulpturer, som står på havets botten och fungerar som korallrev.

17 januari 2012

Mina naturtrogna skulpturer står ute i havet, där de fungerar som korallrev. Vid en första anblick ser de ut som ruiner från en svunnen tid – men titta efter ordentligt.

De är baserade på nutida människor som gör nutida saker och är gjutna i korallvänlig, pH-neutral vattenfast betong.

För fem år sedan smälte mitt intresse för skulptur, dykning, scenografi och fotografi samman i Grenada i Västindien. Det gick upp för mig att undervattensstatyer skulle kunna vara ett konstnärligt sätt att ge nytt liv åt ett ekosystem.

Efter att ha fått klartecken från regeringen höjde jag ambitionsnivån. Sedan dess har jag sänkt ner hundratals verk och fotograferat resultatet.

Arbetet börjar med en skiss. Sedan undersöker jag hur jag bäst går till väga för att konstruera, frakta och installera statyn. När den är på plats tar jag bilder av den.

Det är den bästa biten av processen, men även en stor utmaning. Saltvatten förvränger nämligen former, och väder och ljusförhållanden är nyckfulla. Nu kommer dykare, simmare och turister i båtar med glasbotten och tittar på mina verk.

Jag hoppas att de får ut någonting av dem och uppskattar platserna där de står – i en viktig brytpunkt mellan konst, vetenskap och miljö.

Jason deCaires Taylor

Se mer av Jason deCaires Taylors arbete här: underwatersculpture.com.

Läs också

Kanske är du intresserad av...