Läs också

Fotokonkurrence

Fotoreportage: Spår av framtiden

En vacker berättelse om en nedlagd forskningsstation i ­Tanzania

6 juni 2017

På ett backkrön i Usambara-bergen i nordöstra Tanzania är -minnen något väldigt konkret. Modernistiska byggnader ligger utspridda i den frodiga djungeln. Europeiska träd och läkeväxter står jämsides med lokala arter. Vetenskapliga instrument och ett välsorterat bibliotek -väntar på att användas. Detta är vad som finns kvar av forskningsstationen Amani Hill, en tidigare framtidsvision som i dag är fastfrusen i en tidsficka. Det är även detta som för två år sedan fick den sibiriska fotografen Evgenia Arbugaeva att resa till Öst-afrika. Hon ville dokumentera platsens nostalgi och ta bilder som ”åter-skapar dess mörka, magiska atmosfär”.

Evgenia Arbugaeva har samarbetat tätt med antropologen Wenzel Geissler vid Universitetet i Oslo. I många år har han och hans internationella grupp av forskare, historiker och konstnärer studerat gamla forskningsstationer i tropikerna. Deras projekt utforskar de minnen, föreställ-ningar och förväntningar som präglade de forskare som en gång bodde och arbetade på dessa postkoloniala vetenskapliga stationer.

Historia och nutid vävs samman i Amani. Vid biblioteket, som pliktskyldigt underhålls, pryder en skylt fortfarande en vägg 

Under en glasklocka i ett av de fyra laboratorierna sitter en vit mus av en stam som startades för många år sedan. En anställd avlar fortfarande gnagarna ifall de skulle behövas för framtida forskning.

John Mganga städar på hyllorna. ”Förr trodde lokalbefolkningen att forskarna ­tillverkade trolldrycker i de här flaskorna”, berättar fotografen Evgenia Arbugaeva. Även annan vetenskap betraktades som övernaturlig. Forskarna kallades mumianis, ”vampyrer” på swahili, för att de tog blodprover för att bedriva malariaforskning.

John Mganga visade gärna Evgenia Arbugaeva sina minnen av Amani. ”Dolda vattenfall och favoritplatser, den brittiska personalens hus”, säger hon – och den här insektssamlingen, som han och John Raybould ägnade många år åt att skapa.

Den pensionerade laboratorieassistenten John Mganga, som här vilar sig i ett av labben, ”miste verkligen något när stationen lades ned”, säger antropologen Wenzel Geissler vid Universitetet i Olso. ”Han trodde på vetenskapen och sitt lands framtid. Han levde den drömmen och att mista den tog honom hårt.”

Läs också

Kanske är du intresserad av...