Läs också

Fotokonkurrence

Årets undervattensfoton 2012

Pyttesmå havssnäckor med fantastiska färger, sjöstjärnor, havets största fisk och drakfiskar är några av de motiv som visar ”havet med andra ögon” i en fototävling för undervattensamatörfotografer.

1 maj 2012 av National Geographic News

En nakensnäcka i underordningen Cephalaspidea vilar ut på en vattenväxt utanför US Virgin Islands. Bilden korades som vinnare i University of Miamis tävling om årets bästa undervattensbild tagen av en amatör 2012.

”Alla såg på bilden och sade 'wow' ... allt med den attraherar ögat”, säger domaren Michael Schmale, professor i marinbiologi och själv amatörundervattensfotograf.

Domarna, Michael Schmale och två andra undervattensfotografer, var dessutom imponerade av hur skarpt fotografen Ximena Olds hade fångat det lilla djuret, som är mindre än 2,5 centimeter långt.

”Något av det bästa med en tävling som den här är att den får folk att se havet med andra ögon”, säger Michael Schmale.

”En riktigt bra fotograf, precis som en målare eller en skulptör, tar inte bara en bild av något. De håller fast något med miljön som fascinerar dem.”

Tävlingen med det långa namnet Rosenstiel School of Marine and Atmospheric Science's Underwater Photography Contest grundades 2005 för fotografer i södra Florida, men har till arrangörernas överraskning även slagit an internationellt. Detta års tävling hade 500 bidrag från hela världen, konstaterar Michael Schmale.

Läs också

Kanske är du intresserad av...