En färgsprakande manet lyser upp i djupet i närheten av den lilla skotska ön Sula Sgeir på denna bild, som vann tävlingen British Wildlife Photography Awards 2011. Fotografen Richard Shucksmiths ”verkligen vackra bild av en manet ... fångar dess pärlemorglans och magi helt perfekt”, säger Greg Armfield, som är foto- och filmchef för WWF.

Galleri: British Wildlife Photo Awards

Från en gäspande räv till en manet med pärlemorglans – se vilka juryn utsåg till vinnare i tävlingen British Wildlife Photography Awards 2011.

3 oktober 2011

Från en gäspande räv till en manet med pärlemorglans – se vilka juryn utsåg till vinnare i tävlingen British Wildlife Photography Awards 2011.

På vinnarbilden i kategorin Djurs beteende dansar en häger fram över en sjö i Derbyshire i England. ”Det var gryning vid en avsides belägen fiskesjö, när denna häger som en annan havsörn plötsligt slog ned mitt i sjön och några ögonblick senare dök upp igen med en fisk”, säger fotografen Andrew Parkinson. ”Bilden visar det ögonblick, då den lyfter från vattnet och börjar flyga.”
Sextonårige Oliver Wilks tog denna bild av en röd räv, som vaknar en solig oktobereftermiddag i Sussex i England. Oliver Wilks, som minns hur han väntade tålmodigt på att räven skulle vakna, fick en av de två priserna för Young British Wildlife Photographer.
En svärm av starar flyger runt ett träd i närheten av Shropshire i England på denna bild, som vann första pris i kategorin Naturen i staden. Fotografen David Biggs beskriver sin upplevelse: ”En flock starar flög in mellan några träd bakom mitt hus för att hitta en sovplats. Jag grep genast min kamera, ställde mig på trädgårdsmöblerna och började fotografera dessa fantastiska varelser.
En huskatt bär iväg sitt pipande byte i Berkshire i England på en bild som fick en utmärkelse i kategorin Naturen i staden. ”Det har glatt oss att se hur många människor runt omkring i Storbritannien som låtit sig inspireras av tävlingen att utforska naturen i sitt eget område”,säger domaren Paul Wilkinson från den brittiska miljöorganisationen The Wildlife Trusts. Foto: Doug Mackenzie Dodds.
Walesiska bergstoppar, som är kända som ”Devil´s Kitchen”, reser sig bakom Llyn Idwals algiga vatten på en bild, som vann i kategorin Levande landskap. Efter utställningen WildlifeXpo i London kommer bilder från tävlingen British Wildlife Photography Awards 2011 att visas på fotoutställningar i England, Skottland och Wales. Foto: Graham Eaton.
Denna bild av en död fasan i en engelsk skog ingår i en vinnande dokumentärserie i den brittiska fototävlingen. ”Även om jag inte själv jagar, ville jag inte missa möjligheten att fotografera ett av britternas traditionella fritidsintressen utomhus”, säger fotografen Neil Aldridge. ”Det råder delade meningar om jakt i naturen. Somliga beklagar kontrollen av lokala arter för att skydda detta fritidsnöje. Andra hävdar att jakten spelar en viktig roll för naturvården."
En gulbrun hjort poserar för kameran i Surrey i England på detta foto, som vann i kategorin Porträtt. ”Jag älskar att fotografera hjortar på hösten, och när väderprognosen lovar dimma, blir jag ännu ivrigare att komma ut och fotografera dem”, säger vinnaren, Mark Smith. ”Jag hörde denna hjort, innan jag såg den, och genom att utnyttja dimman och vindriktningen som skydd lyckades jag komma i position och sätta upp stativet, innan den upptäckte att jag var där.”
En sommarmorgon i Devon i England fångade fotografen Ross Hoddinott en galathea-fjäril, som vilar sig på ett grässtrå – en bild som gav första pris i kategorin Årstider. ”Bakgrundsbelysningen framhävde vingarnas mönster och genomskinlighet”, säger Ross Hoddinott.
En gråsäl verkar hälsa på fotografen Alexander Mustard i närheten av Devon i England på en bild som fick en utmärkelse i kategorin Kust och hav. Bilder från tävlingen British Wildlife Photography Awards kommer tillsammans med andra prisvinnande foton att visas på den första WildlifeXpo, en konstutställning som visas 14–28 oktober på Alexandra Palace i London.

Läs också

Kanske är du intresserad av...