Galleri: Finalisterna i Nordens naturfotograf

Mer än 500 bilder tävlade om titeln Nordens naturfotograf 2014 – korad av National Geographic. Se första-, andra- och tredjeplatsen här och läs varför just de tre bilderna förtjänar en plats i topp tre. Du kan även se de 21 andra finalisterna.

19 november 2014

Vinnaren av National Geographics stora nordiska fototävling har nu korats bland mer än 500 foton. I beslutet lade juryn bland annat vikt vid fotografens uppfinningsrikedom i skildringen av naturen. Valet var svårt, för vi fick in väldigt många fina foton.

Motivering: Vinnaren

Titeln som Nordens naturfotograf 2014 går till Ari Nieminen från Nokia i Finland för detta helt enastående undervattensporträtt av en padda, som dyker upp ur bottnen i sjön Ahvenjärvi i Finland. Juryn var fascinerad av den dramatiska rörelsen i bilden med bottenslam som flyger runt, och paddan, som ser ut att markera sitt revir inför fotografen. Fotot visar naturen ur en överraskande och fräsch synvinkel.

Motivering: Andraplatsen

Agnetha Lundberg från Göteborg hamnade på en stark andraplats med detta svartvita foto av ett böljande landskap insvept i olika skikt av dimma, som ger bilden ett stort djup. Harmonin i fotot skapas med enkla medel och ett välkänt perspektiv, medan dimman tillför mystik och en drömsk stämning.

Motivering: Tredjeplatsen

Tävlingens tredjeplats tilldelas Beate Strøm Johansen från Kristiansand i Norge, som tillbringade timmar med dykarmask i en sjö för att ta detta konstnärliga foto av en näckros. Här visas naturen i ett ovanligt – och ovanligt vackert – perspektiv.

Se alla bilder

Se alla bilderna som var med i fototävlingen Nordens naturfotograf 2014 här

/dme:image

Läs också

Kanske är du intresserad av...