Titeln som Nordens naturfotograf 2013 går till Anders Wallin från Åkarp i Skåne för hans oöverträffade bild med den träffande titeln: Förgänglighetens skönhet. Höstlövens skira färgpalett får detta foto att framstå som en vacker målning. Juryn uppskattade framför allt fotografens blick för detaljer och för att ha uppmärksammat ¬skönheten i en hög med trädgårdsavfall.

Galleri: Topp 20: Nordens naturfotograf 2013

Vinnaren av National Geographics stora nordiska fototävling har nu korats bland mer än 600 foton. Se topp 20-bilderna här.

20 november 2013

Vinnaren av National Geographics stora nordiska fototävling har nu korats bland mer än 600 foton. Vid avgörandet lade domarna vikt vid framför allt originalitet och överraskande vinklar. Förutom kamerapriserna erhåller första- och andrapristagaren även ett fintdiplom. Det är dock inte bara vinnarna som förtjänar att hedras: Här ser du de 20 bästa bilderna från tävlingen.

Roald Synnevåg från Bergen i Norge tar en ¬hedrande andraplats med sitt foto – från Island – av en tärna, som matar sin unge på toppen av ett isblock. Det karga landskapet av livlös, stålgrå himmel och turkosvit is utgör en otroligt vacker kontrast till det liv som trots allt finns där. .

Villy Jæger från Brøndby i Danmark tar en tredjeplats – och får en helårsprenumeration på National Geographic – för sitt poetiska foto i mjuka färger av upplysta maneter, graciöst svävande som i en dans i det klara vattnet.

Läs också

Kanske är du intresserad av...