Galleri: Månadens bästa bild 2011

Här presenterar vi ett urval av alla de foton som National Geographics läsare och nätanvändare lägger in på Månadens bästa bild.

10 december 2011

Månadens andraplats ­intas av fem knipungar, som är perfekt färg­koordinerade med stenen de ­sitter på. Bilden är ­tagen från vattnet i en liten sjö, när fotografen var ute och simmade efter att ha badat bastu och fick syn på de små. ­Fotografens sommarstuga ­ligger bredvid ­redet, så ungarna, som var de enda överlevande av en kull på tretton, var relativt vana att se människor.

Med Manhattans skyskrapor i bakgrunden och den majestätiska oceanångaren Queen Mary 2 i förgrunden kombinerar månadens vinnarbild några spektakulära människoskapade konstruktioner. En orolig himmel och ett mörkt hav skapar naturens dramatiska inramning av motivet och fulländar kompositionen. Fotografen berättar att bilden togs i juni 2011 från en lägenhet i New Jersey. Redaktionen gratulerar till förstaplatsen.

En pojke tillrättavisas av sin far. Fotot, som kom på ­andra plats, togs i juli 2011 i ett fattigt kvarter i Calcutta i Indien. Vi föll för bilden för att det är en ­annorlunda version av det ganska klassiska fotot av ett oskyldigt barn från ett u-land. För pojken ser inte ut som ett offer. Hans ögon utstrålar nyfikenhet och livsvilja. Även om livet bjuder på bara fötter på smutsiga gator – och ­tillrättavisningar.

Redaktionen valde denna svartvita bild som månadens vinnare. Bilden är tagen i juni sent på kvällen i Edinburgh i Skottland. Den spektakulära ingången till en kyrka bildar ramen runt ett till synes harmoniskt samtal mellan två generationer, medan de skarpa svartvita nyanserna, kvällsljuset och lampskenet skapar en scen som påminner om något ur en fransk film från ­1930-talet. Det är en vacker och stämningsmättad bild, som förtjänar förstaplatsen.

Andraplatsen går till detta naturfoto av en rödstjärt­hona, som har fångat föda till sin nyligen flygfärdiga unge. Bilden domineras helt av skogens gröna ­färger, som även verkar ha smittat av sig på fågeln. Bilden präglas av ett lugn och en enkel skönhet, som vi på redaktionen inte kunde stå emot.

Månadens vinnare blev detta svartvita foto från Istanbul, som gjorde oss alla på redaktionen nyfikna. För vad är det som pågår? Är det en far, som diskuterar med sin dotter om köp av ­utmanande underkläder i butiken, och står butiksägaren och lyssnar? Fotografen berättar att ”pappan” precis hade gestikulerat vilt med armarna. En vacker bild, vars stämning påminner om det berömda fotot American Girl in Italy, och med ett motiv som retar betraktarens fantasi.

Andraplatsen intas av denna imponerande ­undervattensbild av en clownfisk, som nyfiket ­stirrar på fotografen. Bilden togs år 2010 på 17 meters djup i Röda havet. Rickard Karlsson berättar att många av de djur som lever vid revet är skygga, men att denna fisk länge tittade på honom från sitt bo bland havsanemonens giftiga ar­mar. Clownfisken är immun mot havsanemonens nässelceller.

En hel värld gömmer sig i en vattendroppe ”som ett litet jordklot i miniatyr. Bräcklig, precis som vår jord”, säger vinnaren av denna månads bästa bild. Det vackra och ovanliga motivet speglar en äng, moln på en blå himmel och solen, som får droppen att glittra som en juvel.

Av en slump blev det denna månad ett helt tema, när redaktionen skulle välja ett foto till an­dra­platsen. Redaktionen var enig om att belöna ännu en bil­d i samma genre för dess överraskande vinkel på världen. Fotot är taget med ett 300 millimeters teleobjektiv på en strand­restaurang där stranden återges i otrolig detalj i ett vinglas – en upp- och nedvänd värld.

Ofta noterar vi inte så mycket, när vi skyndar från en plats till en annan. I vinnarbilden har fotografen dock fångat en liten pojkes änglalika ­ansiktsuttryck i mängden, och då är det omöjligt att inte stanna upp och bli intresserad: vad ser han på? Är han förvånad eller bara nyfiken? En lyckad bild med en annorlunda ­vinkel på en vardagssituation.

Andraplatsen går till detta foto fyllt med kontrast och drama. En ung kvinna bär på sin lillebror – kanske försöker de komma undan – i ­skuggan av turister på elefantrygg.

”Norrskenet är oförutsägbart. Det uppstår plötsligt och försvinner lika snabbt igen”, ­skriver Ebba Torsteinsen Jenssen om sin vinnarbild. Fotografens tålamod belönades med ett ovanligt vackert foto av ett av de mest fascinerande fenomenen på vår nordliga ­himmel, som tog förstaplatsen i tävlingen om denna månads bästa bild. Det beror inte minst på den fina kompositionen, där det gröna ljuset nästan verkar utgå ­­från fyrtornets röda tak.

Vinnarbilden hade tuff konkurrens ­denna månad, så ­redaktionen har valt att utse även en vinnare av andra plats. Den intas av detta stämningsfyllda foto av en väldigt ­mänsklig japansk makak, som tar ett dopp i de varma ­källorna i de kalla bergen i Nagano. Fotografen berättar att aporna vandrar ned från bergen för att bada i källorna.

"Genom att stoppa tiden kan vi se våra småfåglar med nya ögon", skriver Stig Nissen om sin bild. Denna månads bästa bild är tekniskt vacker, och den visar en sida av något vardagligt, som våra ögon aldrig hinner uppfatta. Den teknik som använts håller fast blåmesen i flykten med fullt utvecklad fjäderprakt, och med en detaljrikedom, som ger den så välkända gästen i våra trädgårdar och parker en nästan exotisk prägel.

Vinnarbilden har tagits i Västafrika i utkanten av Liberias huvudstad, Monrovia, av Jonatan Jerichow, som är journalist och som rest mycket i Afrika. Han stod bland annat bakom inslagen från Afrika under en insamling arrangerad av Danmarks Radio den 29 januari i år. Han berättar att efter flera år med krig har många barn i Liberia vuxit upp utan att få någon utbildning. I dag får barnen gå i skolan igen, men Liberia är fortfarande på många sätt hårt drabbat av inbördes­kriget.

Denna månads vinnarbild är inte bara otroligt vacker, tekniskt perfekt och begåvad med ett närmast magiskt ljus. Bilden har även en väldigt speciell nordisk ton, vilket vi på redaktionen satte stort pris på, när vi skulle bedöma alla fina inskickade bilder. Fotot togs av finske Kristian Halonen tidigt på vårvintern 2010 utanför Hattelmala i södra Finland

Har man väl börjat närstudera myllret av liv på denna månads vinnarbild så är det svårt att sluta. Bilden har tagits över en blomstermarknad i den indiska miljonstaden Calcutta och har ett otroligt djupperspektiv. ”Om man tittar närmare på bildens enskilda detaljer, kan man få syn på många olika situationer mellan människor”, säger vinnarfotografen Erik Holmgaard. Han berättar att kontrasten i bilden har ökats lite i efterhand, men att bilden inte bearbetats på något annat sätt.

Denna månad blev vi på redaktionen översvämmade av många sagolikt bra foton. Det var därför svårt att välja, men till slut valde vi denna bild, i vilken färg, ljus och perspektiv går upp i en högre enhet. Det är taget i Bagan i centrala Burma av Hugo Machado från Norge, som säger så här. ”Bagan är en av de bästa platserna på jorden för att flyga ballong. Utsikten över de mer än 2000 templen, en av världens största samlingar av religiösa byggnader, är ändlös.”

Bilden av denna månads vinnaruggla är så skarp att man kan se konturerna på näbben, detaljerna i ögonen och varenda fjäder. Samtidigt stirrar ugglan sin betraktare rakt i ögonen med en stolt och lite överraskad blick. Fjädrarnas rörelser gör att det nästan ser ut som om den lyfter på ett ögonbryn. ”Det var en uggla som jag bara måste ha en bild av. Jag är galen i de intensiva och fokuserade ögonen”, berättar Berit Jørgensen om sin vinnarbild, som tagits med en Canon EOS 50D.

Det finns flera anledningar till att redaktionen har valt denna bild som månadens vinnare. Bland annat det humoristiska spelet mellan cyklisterna i det danska motionsloppet Sjælsø Rundt och cykelsymbolen på vägen, den stilistiskt vackra svartvita kombinationen och arbetet med för- och bakgrund. ”Jag var tvungen att lägga mig ned på asfalten för att fånga den här kompositionen, men jag ångrar inte att hela flocken av cyklister skrattade åt mig”, berättar Jean Schweitzer om sin vinnarbild.

Ett vackert motiv, bra djup och ett helt otroligt ljus, som får ett spindelnät att glittra i morgonljuset. Det är några av argumenten för att denna bild valts ut som denna månads bästa bild. Just ljuset är även ett av skälen till att Timo Särkkä skickade in bilden. ”Fotot är taget en morgon vid Karhila i staden Ristiina, där ljuset var helt fantastiskt. Jag tog en massa bra bilder, varav denna var en av dem”, berättar Timo Särkkä om bilden, som är tagen med en Canon EOS 650.

En varm majkväll 2010 vid Faludden på Gotland fångade Göran Knutas denna vackra bild. Redaktionen var framför allt fascinerad av hur ljuset lyser genom de perfekt solfjäderformade vingarna på denna rödstjärt (Phoenicurus phoenicurus), som jagar insekter vid en av öns gamla stenmurar. ”Efter en dimmig och regnig natt, när fåglarna hade flugit tvärs över havet, stannade de för att vila på Faludden”, berättar Göran Knutas. Bilden har tagits med en Nikon D700.

Fotot av två grodor i en kärleksfull omfamning valdes för sin komposition och sitt vackra ljus. Det är taget i en stor damm i april, då grodornas parningslek pågick för fullt. ”Omkring 200 par var mycket aktiva, och ljudet var öronbedövande – men vackert”, berättar fotografen, som fick halvligga i vattnet för att ta månadens vinnarfoto. När ett grodpar kom ned i vattnet överfölls de av sex hannar, som försökte jaga bort hannen från honans rygg. Han gav sig dock inte.

Det mjuka ljuset på de vattenslipade klipporna ger landskapet ett drömskt sken. Bilden är tagen med en Nikon D300 på Kullaberg – yttersta spetsen på Kullahalvön med det kända Kullen i nordvästra Skåne, där Andreas Edman ofta fotograferar kustlandskap. Han var egentligen på väg hemåt den dagen, när han fick syn på linjerna i stenarna – och var tvungen att plocka fram kameran.

Den vackra kompositionen med näckrosen och reflektionen av vassen, molnen och himlen får nästan detta foto att se ut som en målning. Det har tagits vid en liten sjö i Tokke kommun i Telemark med en Nikon D50 – och det är faktiskt andra gången redaktionen enhälligt har valt en av denne fotografs bilder till månadens läsarfoto. ”Det är roligt att dela lite av sina upplevelser med andra, och det är en stor ära för mig att få bilden i tryck i NG”, säger den norske fotografen.

De glödande färgerna och djupet gör detta foto fascinerande. Det är taget i ett thailändskt kloster, där munkarna får äta bara en gång per dygn – på morgonen. Därefter vankas det buddhistiska läror och en tupplur. Resten av dagen håller munkarna sig vakna med söta drycker, och därför är många överviktiga.

Den ångande renhjorden är ett dynamiskt och ändå stilrent och otroligt vackert motiv. Renarna är på väg till slakt i den lilla fjällbyn Ammarnäs, som ligger i Lappland.

Detta vackra läsarfoto är taget från en bro över Kviteseidvatn i Norge. Sjön är så lugn att det ser ut som om ett sidentyg lagts över vattenytan. ”Jag har tagit flera bilder på den här platsen, eftersom jag tycker om naturen och det skiftande ljuset här”, säger fotografen Harald Naper. Sjön är en del av den 105 kilometer långa Telemarkskanalen, som börjar vid havsnivån och slutar 72 meter över havet och därför har 18 slussar, byggda för över 100 år sedan.

Läs också

Kanske är du intresserad av...