Fotografen har fångat en sekund, när regnet fortfarande vräker ned trots att solen skiner. Ljuset på regndropparna, som sprids över hela bilden, och silhuetterna av människor som tar skydd under paraplyerna, skapar en fin, förtätad stämning. Redaktionen var framför allt betagen av kontrasten mellan det tvådimensionella – regndropparna som ligger som vita prickar på bildens yta – och det tredimensionella uttryckt i ett klassiskt perspektiv med bland annat linjerna av gatsten i trottoaren.

Galleri: Månadens bästa bild 2012

Här presenterar vi ett urval av alla de foton som National Geographics läsare och nätanvändare lägger in på Månadens bästa bild.

22 mars 2012

Här presenterar vi ett urval av alla de foton som National Geographics läsare och nätanvändare lägger in på Månadens bästa bild.

Det är tydligt att det ligger mycket omtanke och en stor fotografisk talangbakom denna månads vinnarbild. Kompositionen är förtjusande och i det närmaste perfekt. Med den klara förgrundens skira enkelhet och bakgrundens dämpade färgpalett har fotografen skapat ett litet mästerverk.
”Stick – det är vårt stängsel!” Den lilla sparven överst till höger ser inte ut att sakna vare sig mod eller attityd, men de andra fåglarna verkar inte imponerade av fridstöraren. Den festliga ögonblicksbilden av ett litet vardagsdrama i fågelvärlden tar hem denna månads andraplats.
”Som en resa bakåt i tiden.” Så beskriver månadens vinnarfotograf sin resa till Venedig, som bland annat resulterade i detta otroligt fina foto av en av stadens vattenvägar. Fotot återger på vackraste sätt dagens Venedig på gott och ont. Raderna av gondoler och motorbåten som hastar förbi i ­bakgrunden, ja, även bensinföroreningen i vattnet, bidrar till pangeffekten i detta foto, i vilket ­element av förflutet och nutid kombineras i en enda skön, livsbekräftande färgpalett.
Ett hål i gatan? En regnskur och ­därefter en vindstilla kväll gav plötsligt fotografen bakom månadens andra­plats möjlighet att föreviga denna ­optiska illusion. Byggnaden som speg­las i vattenpölen är Södra Teatern på Mosebacke i Stockholm. En vacker stämningsbild, som innehåller ljus, ­mörker och ett element av överraskning. Dessutom kan man nästan känna doften av regnskuren.
En leopard i Serengeti bär upp sitt byte, en thomsongasell, i ett träd, eftersom jeepen med fotografen bakom månadens vinnarbild närmar sig. Den fina kompositionen uttrycker på ett föredömligt vis både det grymma och det vackra i naturen.
Andraplatsen går till detta fina foto av en lunnefågel bland en massa blommor. De rena linjerna och färgkombinationen gör det till ett foto som ögat hela tiden återvänder till. Bilden togs på Shetlandsöarna förra året.
En myllrande affärsgata i Paris sätter scenen för denna månads fantastiskt fina vinnarbild. Det tunna glaset i ett skyltfönster drar en osynlig gräns mellan två olika världar: barnen på ena sidan glaset väntar på sina föräldrar, som håller på att handla, när de precis utanför får syn på en hemlös man, vars ansikte berättar sin egen historia. Den uppfordrande blicken från bildens fjärde figur – på ­affischen inne i butiken – skapar kontrast till verklighetens öden.
Andraplatsen går till detta enkla foto, i vilket sårbarhet och omsorg komplementerar ­varandra på ett vackert sätt. Fotografen och hans lillebror fann denna skadade duva, och försökte förgäves rädda den. Brodern åt inte på flera dagar efteråt.
Två hästmyror (Camponotus ligniperda) ser ut att utkämpa en aggressiv duell, men i själva verket matar de varandra med flytande föda – ett beteende som bland annat sprider signalsubstanser, ­feromoner, till hela stacken. Den dramatiska scenen och vackra kompositionen gav detta foto en absolut vinnarplats, även om konkurrensen denna månad var hård med många fina bidrag.
Andraplatsen går till detta poetiska och enastående foto av en havsanemon, som gömmer sig under havets yta. Juryn fascinerades framför allt av det spektakulära färgspelet. Det ser nästan ut som om havsanemonen har svalt solnedgången.
Angry birds eller finkar med attityd? Man kan nästan se ilskan och beslutsamheten i den ena fågelns ansikte på detta foto av två finkar i en luftduell. Fotografen berättar att det ofta uppstår ”krig” vid foderbordet i trädgården, och att grönfinkarna är värst. Bilden togs med förinställt ­fokus och återger fåglarna i detalj med en perfekt ­färgavstämd bakgrund. En väldigt fin bild, som förtjänar månadens förstaplats.
Andraplatsen går till denna silhuett av en seglare, som håller på att rigga sin båt vid ön Lamu i Kenya för att ta med fotografen ut och njuta av solnedgången i Indiska oceanen. Den starka auran av nedgående solljus runt seglaren, den klara, mörkblå himlen och kombinationen av ljus, skugga och rörelse skapar en mycket fin ­komposition och ett foto att bara njuta av.
Fotografen bakom det svårslagna ­lejonporträttet är den yngste vinnaren av Månadens bästa bild någonsin: Han är 15 år och ska till hösten börja i gymnasiet. Det dramatiska vinnarfotot är taget i Artis Zoo i Amsterdam, precis när lejonhannen begav sig ut från sin skuggiga håla, och solen ­lyste upp hans ansikte.
När naturen stirrar tillbaka: andraplatsen denna månad går också till ett intensivt och vackert ögonblick med ett djur. ”Sparvugglan, som är Europas minsta ­uggla, satt i en fågelholk och vaktade min minsta rörelse”, berättar fotografen.
Anden på denna månads otroligt stilfulla vinnarbild är definitivt inte rädd för kameror. Fotografen höll på att mata änderna, när denna kom närmare och tittade rakt in i linsen. ”Frågan är vem som betraktar vem”, undrar fotografen.
Andraplatsen går till detta fina foto, där ljuset strilar genom ett frodigt lövtak. Bilden är tagen i grodpersektiv, så markens låga växtlighet har förvandlats till höga, exotiska trädkronor.
Det mjuka ljuset lägger sig vackert över de frodiga fälten en varm augustikväll i Schweiz. Den enkla kompositionen och symmetrin gör detta foto till ­månadens fina vinnarbild. Det har tagits vid Gruyère under en av fotografens många vandringar i Europa.
Dessa grodors märkliga ring runt en tennisboll är nästan skulptural till sin form. Bilden, som tar månadens andraplats, har tagits vid en sjö i samhället Juelsminde, och motivet är inget man ser var dag. ”Jag har aldrig sett något liknande”, säger fotografen.
Västerhavssolen kastar långa skuggor på stranden i Hjerting på denna månads svårslagna vinnarbild. De mörka stolparna i den gula sanden skapar tillsammans en vacker komposition och ger bilden en stoisk högtidlighet.
Här rör det sig om en väldigt stilmedveten liten fågel. I varje fall klär grenens krökta former fågelns kontur otroligt fint. Fotografens öga för denna ­överensstämmelse går även igen i färgerna, och ger bilden en välförtjänt andraplats.
Fönsterputsning på världens kanske lyxigaste hotell, Burj Al Arab, i Dubai förevigas på ett oerhört vackert sätt i månadens vinnarbild. Fotografen, som syns mitt i bilden, lyckas i spegelbilden skapa en intressant och bruten symmetri i det som för hotellgästerna annars är en perfekt utsikt över havet.
Nära ett fågelbord, där både ekorren och småfåglarna försåg sig, tog fotografen denna lustiga bild av en ekorre. Fotografen berättar att det fanns flera ekorrar i närheten, men att det var denne hane som var den dominerande och som styrde vem som fick komma och äta. Kanske är detta en gymnastisk övning, eller kanske är det ett sätt att verka större och mer skrämmande? Charmigt är det i alla fall.

Läs också

Kanske är du intresserad av...