I det öde landskapet i Kilpisjärvi i finska Lappland är naturens skönhet ofta enkel och naken. Månadens vinnarbild förmedlar med ett enkelt, estetiskt uttryck en historia om den storslagna, kalla och karga natur som allt liv i norra Skandinavien måste anpassa sig till.

Galleri: Månadens bästa bild 2013

Här presenterar vi ett urval av alla de foton som National Geographics läsare och nätanvändare lägger in på Månadens bästa bild.

17 januari 2013

Månadens bästa bild föreställer tre barn – som uppenbarligen själva valt hur de ville posera – i midnattssol på ön Løkta i ­Norge. Den gamla husvagnen ger barnens självmedvetna och charmiga uppställning en känsla av sommarlov på 1970-talet. Detta är humor i en oerhört tjusig komposition.

Även månadens andraplats ­intas av ett foto med humor. En skalbagge springer genom den marockanska öknens varma sand och över fotografens fotspår. Fotografen berättar att han själv inte är särskilt stor, men att han efter detta foto kände sig som en jätte. Ett ­enkelt foto fångat precis där storleksförhållandet är tydligast, och motivet blir lustigt.

Månadens vinnarbild är ett mycket vackert komponerat foto av en amerikansk ormhalsfågel taget i Pantanal i Brasilien. Med sina pälskrageliknande halsfjädrar och sin "festskrud" av svarta vingar ­poserar fågeln som inför ett arrangerat porträtt taget i en ateljé.

Motivet på månadens ­andraplats är en fasantupp i dikeskanten perfekt ­kamouflerad med naturens höstfärger som bakgrund. Färgerna ligger som klickar i bilden, så vad som kunde ha varit ett traditionellt ­jakt­motiv snarare påminner om en impressionistisk ­målning, som lockar och ­utmanar ögat.

Kreativiteten är stor hos dessa etiopiska flickor, som har gjort hattar av skal och kapsyler och ­poserar för en bild som är förbryllande: Varför ser de så ledsna ut med hattarna på sig? I bilden ­uppstår det en kontrast, som håller kvar blicken – och som gör bilden till månadens vinnare.

På månadens andraplats har vi ett foto från den vene­tianska stadsdelen Murano, som består av flera små öar. I denna klassiska spegling i vatten återges husens färger och himlen så fint och klart att man lätt låter sig ryckas med i en föreställning om en uppochnedvänd värld.

Ålesund, som ligger på en smal landtunga i västra Norge, har här förevigats i ett drömskt ögonblick. Dimman rullar in och håller på att förvandla fjord och stad till ett homogent, folktomt molnlandskap med berg i bakgrunden. Månadens förstaplats är nordisk natur, när den är som allra mest betagande.

Månadens andraplats intas av detta färgrika foto från staden Belem, som ligger i Amazonas i ­Brasilien. Bilden visar stadens hamn, som torrlagts av tidvattnet, så att fiskebåtarna vilar på bottnen. När det händer kommer fåglarna i förgrunden alltid för att leta efter döda fiskar, berättar fotografen. Med sitt virrvarr av färger och molnstrimmor blir fotot en livlig ögonblicksbild rik på detaljer.

Solen bryter genom det låga, svarta molntäcket och strålar med ett nästan gudomligt ljus över Tyrifjorden nära Oslo. Ljuset och lugnet håller på att ersätta oväder och kaos, och månadens måleriska ­vinnarbild har på ett magiskt vis fångat detta ögonblick.

Månadens andraplats domineras liksom ­vinnarfotot av solens strålar på bildskön natur. Fotot har en vacker färg­delning med den klara blå himlen över frodigt grön ­vegetation. Färger, ljus och känslan av sommarvärme samarbetar på ett ypperligt vis i denna komposition.

När man zoomar tätt inpå naturen kan man ibland ha turen att fånga ett motiv som det här, där smådjurens värld – som ofta är osynlig för oss – får en storlek som fångar vår uppmärksamhet. I det här fallet är det två skalbaggar i spektakulära färger som parar sig i en uppförstorad äventyrsvärld av håriga, egendomligt ­blommande växter. Det är vackert, det är annorlunda – och det är månadens fullträff.

Till skillnad från fotot ovan har fotografen på månadens andraplats valt att förmedla naturen genom att zooma långt ut och måla med breda penseldrag. ­Fåren betar på låglänta ängar utanför Malmö med Öresund, några vindkraftverk och moln i bakgrunden. Här står människans och naturens skapelser i ett harmoniskt och samtidigt dramatiskt samspel.

Förstaplatsen tar detta kontrastrika foto av sanddynerna vid Mui Ne i Vietnam, ett populärt utflyktsmål för familjer som vandrar i området eller "surfar" på sanddynerna. Redaktionen gillade särskilt de små människosilhuetterna, som kittlar fantasin. Är det två personer som pussas? Vad bär personen till höger på? Vad pratar man om i gruppen till vänster? Det är ett vackert foto som förtjänar ett stort format.

Eftersom det är sommar (och för att det var helt omöjligt att välja) har vi tre vinnare den här månaden. På andra plats hamnade den här på en och samma gång varma och tragiska bilden av en liten kenyansk pojke som står framför en lervägg. Pojken, som har fullt med flugor i ansiktet, kastar en osäker blick på de två äldre massajer i vars skugga han står. Fotografen har gett bilden titeln "I förfädernas skugga".

Månadens tredjeplats kräver en viss ­förklaring: Bildens motiv är en biltunnel sedd ovanifrån. För att få helt rätt bild var fotografen tvungen att klättra upp överst på en snötäckt tunnel och vänta tills en bil på väg genom tunneln nästan var framme vid öppningen, detta för att strålkastarna skulle lysa upp motivet – vilket de gör på ett närmast magiskt vis. Här har vi gett-extrapoäng för fotografisk kreativitet.

Med ett nästan overkligt, filmiskt scenario som bakgrund har månadens vinnarfotograf fångat en jak på väg ned från baslägret på Mount Everest, efter att den har burit upp förnödenheter. Vid första ögon­kastet är motivet ren, vykortsvacker natur, men jaken är tam och vittnar om vilken kommers Mount Everest också ger upphov till.

Djurtemat fortsätter på månadens andraplats med ett ögonblicksfoto av något som liknar en fyrhövdad giraff eller en avancerad ”djurkoreografi”. Fotografen berättar att han var på fotosafari i nationalparken Samburu i Kenya, när de fyra girafferna plötsligt stod på rad och skapade ett roligt och annorlunda motiv.

Månadens vinnare är ett foto av en havssköldpadda i Oman med det klassiska "traktorspåret" efter sig. I cirka 3 ½ timme iakttog fotografen sköldpaddan gräva en grop i sanden, lägga ungefär 100 ägg stora som tennisbollar, täcka gropen, gräva ett falskt hål för att lura rovdjur och till slut ge sig ut i havet. Ett vackert foto i ett originellt perspektiv, vars milda färger skapar en fin ram runt berättelsen om det stora, fredliga djuret.

Andraplatsen får ­detta stämningstunga, gotiskt inspirerade svartvita foto av den gamla kyrkogården i Varhaug i Sydvästnorge. Kyrkogården ­ligger i ett naturskönt område ut mot vattnet, och dess ­historia går ­tillbaka till medeltiden. I dag är den fredad. Det lilla kapellet till höger är från 1951 och används ofta till vigslar..

Månadens vinnarbild är tagen på ett kafé i Istanbul. Den öppna dörren drar till sig blicken och ger en skymt av en närmast tidlös värld utanför. En mycket fint komponerad ögonblicksbild, som får stämningen från varmare och sydligare nejder att verkligen gå in under huden på betraktaren.

Andraplatsens tema är vinter i Norden med en twist. En musselskal på stranden har fångats i vad som liknar en frusen våg. Vinkeln är oväntad, och motivet är en "pärla". Solen lyser upp delar av motivet och skapar fina kontraster i detta vackra foto av nordisk natur i minusgrader.

Detta foto togs en höstkväll 2012 vid den ­lilla orten Bjerkvik i Nordnorge. På andra ­sidan Ofotfjorden väntar en malmbåt på att lägg till i Narvik. Det mjuka ljuset bakom ­fartyget från solens strålar i regnet ger ­bilden en lätt atmosfär under en dramatisk, mörk himmel. Denna dubbla stämning ­skapar ett spänningsfält i fotot och ger ­bilden det där lilla extra, som krävs för att utses till månadens bästa bild.

Symmetri, kommunikation och vinkel är nyckelorden för månadens andraplats. Här är beviset för att man kan ta bra bilder i ­vinterljus. Vinkeln nedifrån lyfter underlaget högt upp i bilden och skapar en fin kontrast till det nästan mystiska diset runt träden. Båda delar bildar en ram runt och pekar på ett vackert vid mot det centrala i bilden: man och hund i skarp silhuett och i tydlig ­kommunikation med varandra.

Spraymålade småfåglar? Nej, det är en art av finkar som kalas tallbit. De lever i barrskogsområden i norra Europa och Asien, och på månadens vinnarfoto har den röda hanen och den gulorange honan förevigats i staden Vantaa nära Helsingfors. Naturen visar sig från sin vackraste sida i detta välkomponerade foto av fåglar, färger och föda i vinteröverflöd.

Detta foto utlöste ett samstämmigt "Ååhh" från redaktionen samt en omedelbar andraplats. Det är en fin och klassisk bild med solnedgång och träd i silhuett, som speglar sig i vattnet, samt träbro, lusthus och snö. Ett foto som har allt på rätt plats, och som man därför med ro i själen kan vila ögonen på.

Tre unga buddhister i Mongoliets huvudstad Ulaanbataar vänder samtidigt huvudet och blickarna mot en ung, lättklädd kvinna, som går förbi. Historien i månadens vinnarbild rymmer flera aspekter: Vi har den klassiska "maskulina blicken", som den kallas i psykologin, vi har mötet mellan traditionen och den moderna livsstilen och inte minst har vi humor.

Bilden är tagen en sommarkväll i Finland, då fotografen fångade ett välkänt motiv i en överraskande situation: en ren i färd med att kissa i trädgården. Det är ovanligt att ett så skyggt djur blir taget på bar gärning på det här sättet. Renen har upptäckt fotografen och vänder sig om för att se vad som händer. Det är emellertid för sent att springa iväg. Ögonblicket är förevigat, och fotot tilldelas denna månads andraplats.

Läs också

Kanske är du intresserad av...