Läs också

Fotokonkurrence

National Geographic upptäckte fotobegåvning

Att vinna National Geographics fototävling år 2009 gav norska Ingebjørg Fyrileiv Guldvik inspiration och självförtroende att uppfylla sin dröm. I dag lever hon på att arbeta med bilder.

15 december 2014

Ingebjørg Fyrileiv Guldvik är 26 år och kommer från Salsnes i Nord-Trøndelag i Norge. Hon har en examen i visuell kommunikation och vann National Geographics nordiska fototävling år 2009.

Därför vann hon

Den fina kompositionen och de vackra detaljerna gjorde att detta foto knep förstaplatsen i kategorin människor. Modellen är fotografens niece, som tre dagar efter att bilden togs, födde en välskapt pojke.

Att vinna fototävlingen hjälpte henne i karriären

År 2009 hade jag fotograferat natur i bortåt sju år. Fotografera människor tyckte jag var svårast. Att vinna National Geographics nordiska fototävling var därför en väldigt stor och nästan surrealistisk upplevelse. Jag deltog i flera kategorier och blev väldigt överraskad, när jag tog priset i ”fel” kategori. Mitt fält var natur, inte människor...

Innan dess hade jag känt att jag inte bemästrade att fotografera människor, så segern har betytt extremt mycket för mitt fotografiska självförtroende i porträttkategorin – som en bekräftelse på att jag hade fel. Dessutom fick jag mycket uppmärksamhet i fotovärlden, och det är ingen tvekan om att en publicering i NG hjälpte mig vidare i karriären. Som en kvalitetsstämpel och inspiration.

Läs också

Kanske är du intresserad av...