Vinnarbilden i April

30 november 2016

Vinnare utsedd

Redaktionen på National Geographic Nordic har valt ut Siri Uldal Tromsø foto som månadens bästa bild. Månadens tema var 'landskap'.

Siri Uldal Tromsø, Norge
Dimman som ligger på bergssidorna lyses upp av solens strålar och får det att se ut som om himlens ljus har målats i ränder över berget. Det karga bergslandskapet får ett mjukt, drömskt uttryck. Månadens vinnarbild har tagits i mars 2015 vid samhället Ersfjordbotn på ön Kvaløya väster om Tromsø i Nordnorge.

Var och när togs bilden?
Bilden togs i slutet av mars förra året. Ersfjorden är en av de mest berömda sevärdheterna i området kring Tromsø. Det är ofta dit resebolagen tar norrskensturister under vintern.

Kan du berätta lite mer om motivet och situationen?
Jag var ute för att fotografera hela fjorden och de omgivande bergen, när jag såg att vinden virvlade upp snö från en del av bergen, som lystes upp bakifrån av kvällssolen. I stället för att använda mitt landskapsobjektiv på 18–20 mm, bytte jag till ett teleobjektiv. Sedan dess har jag ofta använt teleobjektiv till landskapsbilder.

Hur länge har du fotograferat?
Jag har fotograferat sedan september 2014, när jag äntligen fick råd att köpa en kamera.

Har du något gott råd till andra fotografer, som vill vinna National Geographics fototävling?
Mitt råd till fotointresserade är att inte bara ta bilder på semestern, utan att plåta dagligen i närområdet. Det är du som vet när något ser bäst ut, eftersom du känner till den lokala omgivningen.

Vinnarbilden kommer med i nummer 6/2016 av National Geographic.

Läs också

Kanske är du intresserad av...