De bästa nyhetsbilderna från 2010

Sångsvanar, ett offer för talibanerna och bolivianska brottare är några av vinnarna i World Press Photos tävling 2010.

17 februari 2011 av Korena Di Roma, National Geographic News

”Det här kan bli en av de bilder – och vi får kanske tio sådana under vår livstid – som, om någon säger 'du vet, den där bilden av en flicka ...', så vet man precis vilken bild de talar om”, säger juryns ordförande, David Burnett, i en kommentar till vinnarfotot.

När jag fotograferade Aisha i ett skyddat boende för kvinnor i Afghanistan, ”var jag mest fokuserad på att fånga den inre skönheten”, sade Jodie Bieber till World Press Photo, när hon blev uppringd efter att juryn fattat sitt beslut.

En internationell jury valde ut vinnarna inom tio ämnesområden, däribland aktuella och generella nyheter, sport, natur och porträtten, inom vilket Jodie Biebers bild även tog förstaplatsen. Inom varje ämnesområde delade juryn ut första-, andra- och tredjepris till både enstaka bilder och fotoserier. Ett rekordstort antal – 108059 – bilder skickades in till detta års tävling av 5847 fotografer från 125 länder.

De bästa bilderna från World Press Photo 2009 visas under året upp på utställningar runt om i världen. Utställningen kommer inte till Sverige, men den kommer till Danmark, närmare bestämt till JP/Politikens Hus i Köpenhamn den 7–27 oktober.

Klicka på länken till höger för att se några utvalda vinnare från World Press Photo. Observera att en del bilder kan vara obehagliga.

Läs också

Kanske är du intresserad av...