Iranska kvinnor i Teheran ropar sina protester ut i natten. Denna bild, tagen av den italienske fotografen Pietro Masturzo, korades av World Press Photo-organisationen till det bästa nyhetsfotot från 2009. Foto: Pietro Masturzo.

Galleri: World Press Photo 2009

Utvalda vinnarbilder från fototävlingen World Press Photo 2009.

12 april 2010

Utvalda vinnarbilder från fototävlingen World Press Photo 2009.

En ung man tar ett bloss på sin crackpipa i Reno, det fattigaste området av Bissau, som är huvudstad i det västafrikanska landet Guinea-Bissau. Det lilla kustlandet har ingen flotta och har på senare år flitigt utnyttjats som anhalt för sydamerikanska kokainsmugglare på väg till Europa. Foto: Marco Vernaschi, Pulitzer Center.

Denna bild togs i mars av den svenske fotografen Kent Klich. Ljus skiner genom ett hål i taket i detta hem i den norra delen av Gaza, som övergavs efter att det träffats av en granat. Den familj som en gång bodde här lämnade huset, när Israel i december 2008 angrep området. Foto: Kent Klich.

Två män gömmer sig bakom en barrikad, medan polisen skjuter tårgas mot demonstranter i Madagaskars huvudstad Antananarivo. Våldsamma sammanstötningar mellan polis och demonstranter började i januari efter att anhängare till oppositionsledaren Andry Rajoelina brände ned ett statligt ägt mediehus. Mer än 170 människor miste livet under oroligheterna. Foto: Walter Astrada, Agence France-Presse.

Två soldater drar bort en kvinna från den plats där en självmordsbombare precis sprängt sin bomb. Bomben exploderade nära ett hotell i distriktet Wazir Akbar Khan i Kabul i Afghanistan, där många av ambassaderna ligger. Det var det blodigaste dådet i den afghanska huvudstaden på sex veckor med åtta döda och 40 skadade. Foto: Adam Ferguson, för The New York Times.

Den brittiske fotografen Charles Ommanney fångade den amerikanske presidenten Barack Obama i ett lugnt ögonblick strax före hans installation i Washington D.C. den 20 januar.i Ommanney säger att bilden ”säger allt" om Obama. ”Flera miljoner människor följde med i begivenheten, och här var en man som vilade i ögonblicket." Foto: Charles Ommanney, Getty Images, Newsweek.

En ljusryggad sotalbatross vaktar sitt rede i Sydgeorgien – ett brittiskt område, som Argentina gör anspråk på, och som ligger 2000 kilometer öster om Falklandsöarna i Stilla havet. Bilden togs av National Geographic-fotografen Paul Nicklen från Kanada. Foto: Paul Nicklen, National Geographic.

En kungsfiskare fångar en fisk, som kommit för nära vattenytan. Kungsfiskare har liksom många andra vattenfåglar ett tredje ögonlock (även kallat blinkhinna), som fungerar som ett skyddande hudveck i ögonen och gör det möjligt för dem att se under vattnet. Foto: Joe Petersburger, National Geographic Image Collection.

Krigsveteranen Jose Pequeño får hjälp av sin mamma att ta sig ur sjukhussängen. Pequeño miste 40 procent av sin hjärna, när en granat exploderade i hans patrullfordon i Ramadi i Irak. Över 4300 amerikanska militärer har dödats och 30000 sårats sedan början på kriget och fram till 2010. Foto: Eugene Richards, Getty Images Reportage för The Sunday Times Magazine/Paris Match.

En död giraff ligger i en uttorkad flodfåra i den nordöstra delen av Kenya. Hundratusentals djur dog 2009 på grund av den värsta torka Kenya har upplevt på mer än ett årtionde. Kenya är beroende av säsongsbestämda regnfall, men förra året var tredje året i rad utan det nödvändiga regnet. I mars 2010 kom regnet till slut, men medförde översvämningar som tvingade cirka 50000 människor från sina hem. Foto: Stefano De Luigi, VII Network för Le Monde Magazine.

Graham har kämpat med anorexi sedan han var 14 år gammal. Enligt en artikel i den engelska tidningen The Guardian började det när han ville gå ned i vikt för att imponera på en flicka. När Graham var 15 vägde han bara 30 kilo. Han är nu 24 och väger dubbelt så mycket, men säger att han fortfarande kämpar mot sjukdomen. Foto: Laura Pannack, Lisa Pritchard Agency, The Guardian Weekend.

En vit råtta visas upp i de ”smutsiga barnens rum” under Rainbow Camp, en årlig begivenhet som hyllar tolerans och uppmanar deltagarna att be för världsfred. Flera hundra tonåringar, som precis som dem på bilden har rymt hemifrån, deltar i festivalen. Förra året arrangerades Rainbow Camp i nationalparken Santa Fe i New Mexico. Foto: Kitra Cahana, Fabrica for Colors.

Läs också

Kanske är du intresserad av...