Sångsvanar avslutar dagen på en frusen del av Notsuke-bukten utanför Hokkaido i Japan på denna bild tagen av den italienske fotografen Stefano Unterthiner. Stefano Unterthiner, som fotograferade för National Geographic, förevigade de migrerande fåglarna under ansträngande flygning såväl som under graciös avkoppning.

Galleri: World Press Photo 2010

Utvalda vinnarbilder från World Press Photo 2010.

17 februari 2011

Utvalda vinnarbilder från World Press Photo 2010.

En demonstrant, som protesterar mot regeringen, tar sikte under ett uppror i Bangkok i Thailand i maj 2010. Bilden ingår i en serie tagen av den franske fotografen Corentin Fohlen. Förra årets massdemonstrationer i Bangkok varade i över två månader och kostade uppemot 90 personer livet.

Ett porträtt av 18-åriga afghanskan Bibi Aisha, som fick näsa och öron avskurna av sin make, som är taliban, och som hon flytt från, är motivet på årets bild 2010 utsedd av World Press Photo. Den sydafrikanska fotografen Jodie Biebers bild, som togs för tidskriften Time, väckte avsky, när den i juli 2010 publicerades på omslaget.

Liken hopas i ett bårhus i Port-au-Prince i Haiti dagarna efter jordskalvet den 12 januari 2010 i den fattiga staden. Vinnarbilden, tagen av den franske fotografen Olivier Laban-Mattei, ingår i en serie från Haiti tagen mellan den 15 och den 26 januari.

Carmen Rosa och Yulia la Pacena, två av Bolivias ”Flygande Cholitas”, underhåller den 26 juni 2010 publiken under en insamling till skoltoaletter i La Paz. I sin fotoserie har den italienska fotografen Daniele Tamagni fångat de mycket populära cholitas, kvinnliga brottarna, i och utanför ringen.

En man begår självmord genom att hoppa från Frihetsbron i Budapest i Ungern efter att ha satt eld på sig själv den 22 maj 2010. Bilden är tagen av den ungerske fotografen Péter Lakatos.

Grundaren av WikiLeaks, Julian Assange, träffar journalister i London den 30 september 2010 på denna bild tagen av den irländske fotografen Seamus Murphy. Mot slutet av året fick den 39-årige australiern stor uppmärksamhet från medier och myndigheter, efter att hans webbplats publicerat tusentals hemligstämplade telegram från USA:s utrikesdepertement.

I skuggan av en helikopter från armén försöker offer för en översvämning i Dadu i Pakistan komma åt nödhjälpen den 13 september 2010. De tolv bilderna i den australiske fotografen Daniel Berehulaks vinnande fotoserie fångade förödelsen efter översvämningarna i augusti och september – de värsta i sitt slag i landet på 80 år.

Nioårige Nguyen Thi Ly, som har en åkomma som möjligen orsakats av Agent Orange, fotograferades i Da Nang i Vietnam av den amerikanske fotografen Ed Kashi. Under Vietnamkriget avlövade USA:s styrkor träden i djungeln genom att spraya dem med stora mängder Agent Orange, ett avlövningsmedel, som innehåller farliga dioxiner, som anses – även om det inte är säkert – orsaka genetiska sjukdomar, till exempel sådana som medför att ögonen blir deformerade eller outvecklade.

Somaliska flyktingar vilar sig den 15 mars 2010 i öknen i Somaliland efter att ha varit på väg till Jemen hela natten. Den kanadensiske fotografen Ed Ou dokumenterade flyktingarnas flykt från Somalia i sin vinnande fotoserie. Utöver konflikten mellan muslimska miliser, som kämpar om makten, har terrorism och torka i delar av Somalia fördrivit över en miljon människor.

Den holländske fotografen Martin Roemers fångar livet i växande städer i en fotoserie med titeln ”Metropolis”. Världens befolkning kommer att uppgå till över sju miljarder i år. De flesta av världens 21 megastäder ligger i utvecklingsländerna och förväntas ta upp en stor del av den växande befolkningen.

En man bär på en haj den 23 september 2010 i Mogadishu i Somalia på denna bild tagen av den somaliske fotografen Omar Feisal. Konflikter mellan rebeller och den somaliska regeringen har fått över hälften av Mogadishus civila invånare att fly från staden sedan början av 2007. Många av dem som är kvar lever i djup fattigdom.

Segelfiskar i Atlanten jagar spanska sardiner på denna bild tagen av den tyske fotografen Reinhard Dirscherl utanför Yucatánhalvön i Mexiko. Segelfiskar kan bli upp till 2,4 meter långa. De använder sina segel för att skära genom stim av sardiner och tvinga upp dem till den solbelysta havsytan, där de lättare kan få tag i dem.

Lågor omger den gamla järmmarknaden i Port-au-Prince i Haiti den 18 januari 2010. Det förödande jordskalv som drabbade Haiti den 12 januari 2010, jämnade över 97000 hus med marken, skadade mer än 188000 byggnader och gjorde 1,3 miljoner människor hemlösa. Regeringen uppskattar antalet döda till över 220000.

Läs också

Kanske är du intresserad av...