National Geographic-fotografer vinner World Press Photo-priser

Fyra National Geographic-fotografer har korats som vinnare när organisationen World Press Photos för 58:e gången höll sin årliga tävling. Tävlingen utser de bästa journalistiska och dokumentäriska foton som togs under det gångna året.

16 februari 2015

Till vinnarna hör Pete Muller, som tog första pris i kategorin ”Generella nyheter” med sina foton från ebolakrisen i Sierra Leone. Hans bilder har publicerats på National Geographics webbplats och i Washington Post.

Förstapriset i kategorin ”Natur” gick till Anand Varma, som till den bärande artikeln i National Geographic i november 2014 tog bilder av parasiter, som förvandlar sina värddjur till levande ”zombier”.

Andrapriset i kategorin ”Enskilda naturfoton” tilldelades Ami Vitale, som bidrar flitigt till National Geographic och som förevigat det ögonblick då en grupp samburukrigare möter en noshörning för första gången.

Den tyske fotografen Christian Ziegler tog andra pris i kategorin ”Naturberättelser” för sitt arbete med köttätande växter. Han fotograferar ofta för National Geographic.

En internationell jury utsåg vinnarna bland 97912 foton inskickade av 5692 fotografer från 131 länder.

”World Press Photos erkännande av våra fotografers arbete är en av de största komplimanger man kan få i denna bransch”, säger Sarah Leen, bildchef på National Geographic. ”Vi solar oss i glansen från de utmärkelser som tilldelades Anand Varma, Peter Muller, Christian Ziegler och Ami Vitale. Vi är väldigt stolta över alla de fotografer som vi har privilegiet att samarbeta med, och vi gläds åt deras välförtjänta erkännande.”

På jakt efter ebola

Peter Muller, som är amerikan men bor och arbetar i Nairobi i Kenya, har fotograferat spridningen i Sierra Leone av det värsta ebolautbrottet någonsin.

”Sjukdomen drog fram genom landet och dödade hela familjer och drabbade dem som visade omsorg och tog hand om de sjuka” skriver World Press Photo på sin webbplats.

För att visa epidemins omfattning tog Peter Muller bilder av hjälparbetare, de sjuka och de döende och övriga som påverkades av krisen.

Naturens snyltare

Fotoserien om parasiter av den amerikanske fotografen Anand Varma visar så bisarra öden som en krabba, som påverkad av en parasiterande rotfoting (ett litet kräftdjur) byter kön från hane till hona, en syrsa, som lyder en tagelmasks kommando, och en nyckelpiga, som förslavas av en stekel.

”Parasiter avfärdas ofta som vämjeliga, lågt stående blodsugare, men en del av de här djuren har utvecklat en otrolig förmåga att ta över och styra sina värddjurs kropp och hjärna” skriver World Press Photo på sin webbplats.

Anand Varmas karriär som fotograf tog fart på allvar, när han år 2010 fick ett anslag för unga forskare från National Geographic för att fotografera Patagoniens våtmarker. Sedan dess har hans arbeten publicerats av National Geographic och andra medier.

Läs också

Kanske är du intresserad av...