Läs också

Fotokonkurrence

Galleri: Noas ark av foton

Joel Sartore har tagit på sig en livsuppgift. Han vill fotografera alla djur i fångenskap, innan några av dem försvinner.

15 april 2016

Det finns någonstans mellan två och åtta miljoner djurarter på jorden. Flera av dem (prognoserna varierar mellan 1 600 och tre miljoner arter) kan vara utdöda före utgången av det här seklet. Orsakerna är förlust av habitat, klimatförändringar och illegal handel med vilda djur.

”Folk tror att djuren kommer att försvinna under deras barnbarns livstid”, säger Jenny Gray, direktör för Zoos Victoria i Australien. ”Men de försvinner nu – och de kommer aldrig tillbaka.”

5600 djur i sökaren på tio år

Djurparkerna är det sista hoppet för många djur som är nära att utrotas, men de rymmer bara en bråkdel av världens arter.

Trots det tror Joel Sartore att det kommer att ta över 25 år att fotografera de flesta djur i fångenskap.

De senaste tio åren har han tagit bilder av över 5 600 djur inom det projekt som har blivit hans stora passion: Photo Ark.

Att porträttera 12000 djur är HÅRT arbete!

Han har fotograferat små djur: en grönsvart pilgiftgroda och flugan Rhaphiomidas terminatus terminatus; stora djur: en isbjörn och en caribou; havslevande djur: en rävhuvudfisk och sepiabläckfisken Euprymna scolopes; fåglar: en edwardsfasan och en montserrattrupial; och så vidare och så vidare.

Joel Sartore säger att han inte tänker sluta förrän han dör eller hans knän ger upp.

Läs mer om Joel Sartore

Läs också

Kanske är du intresserad av...