Galleri: Panorama 2012

National Geographic publicerar kontinuerligt toppfotografers fotografiska fullträffar under rubriken Panorama. Här kan du se de bästa från 2012.

26 januari 2012

I skymningen sätter en fiskare ut sina garn på bambustänger i ett översvämmat område för att fånga fisk till lokala kunder. Platsen ligger nära orten Gauhati, som är en viktig flodhamn i nordöstra Indien.

Orangutangen Doyok slapper av i Tanjung ­Puting nasjonalpark etter en tur til en fôringsplass. Den rehabiliterte orangutangen ble gjenutsatt i det fri for ca. 20 år siden, men vender av og til tilbake for å få litt bananer og melk.

En amerikansk småkake med sjokoladebiter lokker en vill vaskebjørn ut av skogen og opp trappene til et pensjonat nær kysten­ i Oregon. Langs stillehavskysten er pattedyrene oftest­ natt­aktive og veier mellom 2 og 10 kg.

Begeistringen bobler helt over da en mongolsk gutt får en luftig tur av storebroren på en huske laget av tau og en pute. Ettermiddagens luftetur finner sted i landsbyen Hemu i den nordvestlige regionen Xinjiang.

En deltagare försvinner under­ ett täcke av bin i en tävling i Hunan­provinsen. Bina lockas dit av en ­bidrottning, som sitter i en bur runt mannens hals. En våg visar att han är ”iförd” omkring 23 kilo bin – tillräckligt för att knipa en andraplats. Foto: ChinaFotoPress/Getty Images

Solstrålarna filtrereras ned genom regnskogen på Havelockön, där Rajan tar en morgonpromenad. Den indiska elefanten, som pen­sionerats från ­arbetet med att flytta stockar, går här varje dag och ibland badar den i Andamansjön. Foto: Jody MacDonald

Parson Russel-terriern Lulu älskar verkligen att leka i swimmingpoolen i Phoenix, Arizona. ­Hunden var först tvungen att vänja sig vid fotografen, och ­sedan krävdes det omkring tio försök och perfekt tajming för att ta detta foto. Foto: Seth Casteel, Tandem Stock

I Lehi i staten Utah vältrar man sig i brandsläckningsskum med simglasögon på. Traditionen firas för fjärde gången på Pioneer Day, den 24 juli, som är ­officiell helgdag i Utah, då man firar mormonernas ankomst till Salt Lake ­Valley år 1847. Foto: Lance Booth, Daily Herald.

Trots att denna samling av fågelägg på University of Nebras­ka State Museum har över 100 år på nacken är färgerna fortfarande vackra. Äggens innehåll har tömts via hål i skalen. Bland de gamla äggen finns ett stort från en vitnackad korp (längst till höger) och fem blå ägg från en fläckskogs­trast (längst till vänster). Foto: Joel Sartore.

En ung dovhjort putsar sin päls under letandet efter föda på ett snöigt fält i Weald Country Park i ­Essex County. På detta stadie kallas djuret för spetshjort. Det har fått sina första horn – två ­enkla spetsar av hårt ben. Foto: Nick Ansell, Press Association/AP Images.

Under Dolomiternas vassa tänder i de östra ­Alperna ligger gröna ­ängar, där vandrare, och ibland betande boskap, kan vila lite. Topparna Grosse Fermeda (i förgrunden) och Sass Rigais (i bakgrunden) reser sig mer än 2700 meter. Foto: Kevin Kunstadt.

En ”havsbadbassäng” byggd längs en bit stenig kust injuder till ett ­uppfriskande dopp i byn Mousehole i Cornwall. Den här typen av badbassänger, som fylls av tidvattnet, var populära i Storbritannien på 1930-talet. Omkring 30 av dem används än i dag. Foto: Tessa Bunney.

Fyrkanter med grönt konstgräs i den torra öknen nära gränsen till Somalia fungerar som små golfoaser för spelare i Golf Club de la Douda. Det faller i genomsnitt bara omkring 15 centimeter regn om året i denna afrikanska republik. Foto: Matthieu Paley.

På Plum Island i Massachusetts är en flöjtstrandpipare upptagen med en av sina främsta uppgifter efter att ungarna har kläckts: att agera värmestuga. Även om ungarna själva kan hitta föda redan när de är några timmar gamla, behöver de hjälp med att hålla värmen. Foto: Michael Milicia.

En död tamarisk, som har fotograferats med lång exponeringstid, badar i månsken. Trädet vittnar om en försvunnen frodighet i vad som nu är en saltslätt på randen av Salton Sea. Salthalten i den kaliforniska sjön, som ligger 70 meter under havsytan, är omkring 50 % högre än i Stilla havet. Foto: Jim Lo Scalzo.

Övning ger färdighet, även för hundar. I ett enda hopp klarar denna hund hela hålet i muren längs strandpromanaden i staden Essaouira. Hoppet ­föregick av en ansats och åtskilliga träningshopp. Foto: Álvaro Sanchez-Montañes.

Ett stim av 1902 kanoter och kajaker försöker slå rekordet för världens största ”flotte” på Fourth Lake i Adirondack Mountains i delstaten New York. Enligt reglerna ska den flyta i minst 30 sekunder sammanhållen endast av händer. Foto: Nancie Battaglia, Sports Illustrated/Getty Images.

Färgprakten är slående, när en glittrande skalbagge av arten Psilothrix viridicoeruleus kravlar längs en vallmos glödröda blad. På våren letar denna insekt föda i halvöknen Bardenas Reales, som UNESCO utsett till biosfärreservat. Foto: José Antonio MartÍnez.

Vinterskymningen har sänkt sig över den snötäckta isen och sveper in en fotbollsmatch i orten Aappilattoq. Atletiska rörelser i flera lager varma kläder kan vara ännu mer utmanande än att förflytta sig på den frusna planen. Foto: Andrea Gjestvang, Moment.

Med både en svans att simma med och en hel ­uppsättning ben är grod­yngel av arten spansk lökgroda utmärkta exempel på metamorfosens magi. Några dagar innan dessa yngel kravlar upp på land slutar de att äta, tills deras svans försvunnit. Foto: Bruce Farnsworth.

Foto: Joel Sartore.

Rökringar bildas i luften under en militär övning vid den demilitariserade zonen. En sydkoreansk stridsvagn, som är hjälpligt kamouflerad med grenar, avfyrar ­rökgranater i det ­uppkörda landskapet. Foto: Jung Yeon-Je, AFP/Getty Images.

En klar sommarmorgon balanserar en dvärgmus, som fötts i fångenskap, skickligt mellan två strån i ett vetefält i Alsace. Denna art är Europas minsta gnagare. Den har en gripsvans och bygger runda bon, som påminner om en fågels. Foto: J.L. Klein og M.L. Hubert, Biosphoto.

Två flickor släpper ut ­håret inför en simtur i en liten sjö nära Rusjan i ­Pamirbergen. Flera stora bergskedjor utgår härifrån och förser stora delar av Centralasien med vatten. En del av vattnet leds av till bevattning och landets växande befolkning. Foto: Carolyn Drake, Panos Pictures.

I ett landskap plågat av torka nära Marjah i den oroliga Helmandprovinsen för en herde sina får ­genom hålet i en mur. ­Bilder av idylliskt lantliv syns fortfarande i detta lantbruksland, trots strider, osäkerhet och en allvarlig brist på mat. Foto: Kevin Frayer, AP Images.

Assistenten till en tjurfäktare på hästrygg, en så kallad rejoneador, står i en sidogång på ­arenan under festivalen Feria del Caballo i Jerez de la Frontera. Han står bredvid de mulor som ­används för att dra ut de dödade tjurarna. Mulorna är dekorerade med ­typiska spanska färger. Foto: Emilio Morenatti, AP Images.

Synen av de många tusen munkarna på en tempelplats ser ut att sträcka ut sig i det oändliga. Munkarna ­invigs under en ceremoni på den buddhistiska helg­dagen Magha Puja. Dagen hyllar en predikan och samling av munkar, som ägde rum medan Buddha levde. Foto: Luke Duggleby, Redux.

Denna marulkfisk är väl kamouflerad av sitt buskiga utseende. ­Denna rovfisk lever gärna på havsbottnen i varma ­vatten med gott om växtlighet. Likt andra arter av marulkartade fiskar använder den sig av ”fiskespömetoden” för att locka in byten i sitt gap. Längst fram på huvudet har den en lång fenstråle försedd med en hudflik, som fungerar som bete. Foto: Daniel Selmeczi, Steve Bloom Images.

Läs också

Kanske är du intresserad av...