Steve McCurry och själens essens

Steve McCurry är bäst känd för sitt porträtt av den afghanska flickan med de gröna ögonen. Den världsberömde fotografen har dock mer än en fullträff på sitt CV.

”Jag tittar efter det obevakade ögonblicket, när själens essens kikar fram, när livserfarenhet står tecknat i en persons ansikte. Jag försöker förmedla hur det är att vara den personen, en person fångad i ett större landskap, som man skulle kunna kalla det mänskliga tillståndet.”

Orden kommer från den världskände fotografen Steve McCurry. De flesta som har stiftat bekantskap med hans verk håller nog med om att han i sina bilder lyckats fånga det mänskliga tillståndet.

Mest berömt är fotot av den afghanska flyktingflickan med de gröna ögonen, som blev en National Geographic-ikon, efter att det 1985 publicerades på omslaget. Steve McCurry har dock tagit andra fotografiska fullträffar under sin karriär. Vi har samlat några av de bästa i galleriet här.

Bakom fotografen Steve McCurry

Steve McCurrys karriär tog fart på allvar, när han klädd i lokala kläder korsade gränsen från Pakistan in i det rebellkontrollerade Afghanistan strax före den sovjetiska invasionen 1979. Han kom ut med filmrullarna insydda i kläderna. Bilderna var några av de första som porträtterade konflikten i Afghanistan, och de visades i medier överallt.

Bland dem fanns även den afghanska flickan med de gröna ögonen, som har kallats för "det mest igenkända fotografiet i National Geographics historia". Flickans identitet förblev okänd i 17 år, tills Steve McCurry efter mycket möda och stort besvär hittade henne igen år 2002. Kvinnan, Sharbat Gula, hade aldrig själv sett sitt världsberömda porträtt.

Läs också

Kanske är du intresserad av...