Det omöjliga dilemmat

På Siula Grande i Peru utspelade sig ett häftigt drama 1985. En bergsbestigare lämnades kvar att dö, men överlevde.

8 maj 2013 av Hans Henrik Fafner

Det 6344 meter höga Siula Grande är inte den högsta toppen i de peruanska bergen, men kanske den mest berömda. Det beror inte minst på ett drama mellan två män.

År 1985 besteg två britter, 25-årige Joe Simpson och 21-årige Simon Yates, berget från väster, vilket ingen hade gjort före dem. På tre dagar nådde de toppen, och begav sig sedan nedåt igen. Då föll Simpson och bröt ena benet.

Yates stod inför ett dilemma. Skulle han lämna kvar vännen på berget och rädda sig själv? Han beslutade att de båda skulle ned tillsammans. Medan en kraftig snöstorm rasade, ställdes han inför ett ännu tyngre beslut: han höll på att fira ned Simpson för en brant isvägg, och insåg att repet var för kort. Simpson hängde i luften, och Yates orkade inte dra upp honom igen. Samtidigt började han själv glida mot avgrunden i den lösa snön. För att rädda sig själv skar Yates av repet. Simpson föll omkring 30 meter i mjuk snö, gled vidare nedåt och hamnade i botten av en isspricka.

Yates var säker på att Simpson omkommit och begav sig tillbaka till baslägret. Som genom ett mirakel hade emellertid Simpson överlevt. Han kämpade sig upp, och under tre dagar och nätter kröp han tillbaka till baslägret, några timmar innan resten av expeditionen skulle lämna platsen.

Det första Simpson gjorde var att tacka Yates för att han räddat hans liv. Efteråt har det debatterats huruvida Yates verkligen skar av repet.

Läs också

Kanske är du intresserad av...