Ingen högre än Stalin

Bergsbestigaren Jevgenij Ablakov blev en folkhjälte i Sovjetunionen tack vare sina expeditioner.

8 maj 2013 av Hans Henrik Fafner

Att erövra bergstoppar ger massor av nationell prestige. Man hade alltid utgått från att Leninberget (7134 m) var det högsta i Sovjetunionen, men när man 1928 konstaterade att det faktiskt fanns en högre topp i närheten, namngav sovjetledningen i Moskva den som Stalin, och sedan måste man skicka människor till toppen.

I spetsen för expeditionen stod den erfarne alpinisten Jevgenij Ablakov, och han nådde målet, 7495 meter upp, den 9 september 1933.

Nio år efter sin död hade Josef Stalin fallit så mycket i politisk onåd att berget 1962 döptes om till Kommunismens Topp, och efter Sovjetunionens sammanbrott fick den sitt nuvarande namn, Ismoili Somoni.

Oavsett de politiska förhållandena står Jevgenij Ablakov dock som en av historiens stora bergsbestigare.

Ablakov blev en folkhjälte i början av 1943 när han utförde ännu en uppgift av nationell betydelse. Vid det laget pågick andra världskriget och tyskarna hade placerat hakkorsflaggan på toppen av Elbrus, det högsta berget i Kaukasus.

Ablakov och en grupp elitbergsbestigare från Röda armén banade sig väg genom minfält och oframkomliga snötäcken i syfte att placera Sovjetunionens röda flagga med hammaren och skäran på toppen. Den 17 februari fullföljdes uppdraget, som har kommit att stå som en viktig vändpunkt i det 15 månader långa slaget om Kaukasus.

Läs också

Kanske är du intresserad av...