Världens svåraste topp?

Vilket berg är svårast att bestiga? K2, Cerro Torre och Mount McKinley är alla kandidater, men Baintha Brakk, även känt som The Ogre (Människoätaren), slår dem alla med extremt svåra klättringsförhållanden, ombytligt väder och hungriga björnar.

8 maj 2013 av Hans Henrik Fafner

Det finns många kriterier för vad som gör en bergsbestigning farlig och svår, och platsen på världsrankinglistan har länge varit ett hett debattämne bland klättrare.

Världens näst högsta berg K2, som ligger på gränsen mellan Pakistan och Kina, är kandidat med sina usla väderförhållanden och höga dödlighet bland klättrare.

Eller kanske är det Annapurna, där lavinfaran alltid är stor?

Cerro Torre mellan Argentina och Chile är bara 2685 meter högt, men toppen består av nästan lodräta och väldigt oförutsägbara isväggar.

Även om Denali – mer känt som Mount McKinley – ser förhållandevis tillgängligt ut, betyder läget i norra Alaska att syreförhållandena är extremt svåra.

Baintha Brakk

Baintha Brakk hör dock utan tvekan till de svåraste. I fackkretsar kallas det The Ogre – Människoätaren. Högst uppe reser berget sig drygt 3000 meter över ett vertikalt avstånd på mindre än 2000 meter, vilket är en extrem stigning. Såvitt man vet har människor bara lyckats nå toppen på det 7285 meter höga berget två gånger.

Första gången var en brittisk expedition 1974, då två av deltagarna, Dough Scott och Chris Bonington nådde toppen via en 100 meter hög, lodrät granitmur. Det var den 13 juli i början av kvällen. Morgonen därpå begav de sig ned igen, och kort därefter hamnade Scott i svårigheter, när han firade ned sig själv. Han slog in i bergväggen och bröt båda vristerna. Resten av färden ned var han därför tvungen att genomföra på blödande knän.

När han och Bonington mötte expeditionens båda andra deltagare längre ned, föll en av dessa i den svåra terrängen och bröt en arm och flera revben.

När de efter flera dagars försening på grund av snöstorm kom fram till baslägret, hade det övergivits av expeditionens medhjälpare. De hade trott att Människoätaren hade slukat ytterligare fyra våghalsar, så det gick några farliga dagar till innan de nådde en plats där de kunde evakueras med helikopter.

Som om berget i sig inte är farligt nog, finns det i området massor av hungriga björnar, som ofta har ätit upp expeditionernas depåer – och så ligger berget i en konfliktzon mellan Indien och Pakistan.

Läs också

Kanske är du intresserad av...