för 2,5 miljoner år sedan: De första redskapen

Bouri-Hata, EtiopienPå öppet land var våra australopithecus-­förfäder snarare själva ett byte för lejon och hyenor än en konkurrent om samma bytesdjur. Det förändrades dock när de första primitiva stenredskapen dök upp för 2,6 miljoner år sedan. Omkring 100000 år senare använde hominider på Bourihalvön redskap för att skära kött och märg från stora däggdjurskadaver. Det höga energiinnehållet i denna kost har varit perfekt för att utveckla de större hjärnor som är karakteristiska för den senare Homo, men som kräver mycket näring.

22 juli 2010

Bouri-Hata, Etiopien

På öppet land var våra australopithecus-förfäder snarare själva ett byte för lejon och hyenor än en konkurrent om samma bytesdjur. Det förändrades dock när de första primitiva stenredskapen dök upp för 2,6 miljoner år sedan.

Omkring 100000 år senare använde hominider på Bourihalvön redskap för att skära kött och märg från stora däggdjurskadaver. Det höga energiinnehållet i denna kost har varit perfekt för att utveckla de större hjärnor som är karakteristiska för den senare Homo, men som kräver mycket näring.

Asätarna vid Hata hade fullt upp med att äta och överleva ännu en dag. På evolutionens väg kan den utökningen av kosten dock ha fått enorma konsekvenser.

Läs också

Kanske är du intresserad av...