Fotoreportage: Min arktiska värld

Fotografen Norbert Rosing har vigt sitt liv åt att berätta om den arktiska vildmarken med sina bilder, och på så sätt bevara Arktis skönhet. Här berättar han både med ord och bilder.

13 december 2012 av Norbert Rosing

Ingen annan plats på jorden är som Arktis. Jag lever för att berätta om denna vackra vildmark.

Kungen av Arktis är isbjörnen. Björnarna parar sig på isen mellan april och juni. Därefter drar sig honan tillbaka till sin håla, där hon föder upp ungarna. På våren dyker hon upp igen för att jaga sälar. Isbjörnar på tre månader ser harmlösa ut – de ser ut som gulliga nallar. Redan så unga har de dock klor vassa som knivar. Jag har sett björnar insmorda i blod efter att de dödat en säl, och deras uttryck förändras totalt. Ser man dem i ögonen, får man kalla kårar längs ryggen. Dessa vilda djur skulle kunna slita en i stycken.

Man närmar sig djuret långsamt, mot vinden, så att det inte hör eller känner lukten av en. Jag koncentrerar mig bara på att ta bilder, och låter min inuitguide få oss så nära som möjligt utan att störa djuret eller dess omgivning.

Jag är bekymrad för Arktis, eftersom världens befolkning växer och ekosystemet kollapsar. I det norska polarområdet tittar man ned i vattnet och ser en massa liv: valar, maneter … men nu ser man även en massa plast och gamla fiskenät. Vi måste bevara Arktis skönhet, inte förorena den.

Fotografen

Den tyske fotografen Norbert Rosing blev förälskad i Arktis under sina tidiga expeditioner till Skandinavien. År 1988 ­inledde han sitt livsprojekt med att dokumentera ­isbjörnar och deras värld. Hans reportage i National Geographic har även ­behandlat inuiter, valrossar och norrskenet.

Se fler foton

Läs också

Kanske är du intresserad av...