Fotoreportage: Torka i Texas

Stora delar av västra Texas fick praktiskt taget inget regn under hela 2011. Torkan tvingar många lantbrukare att sälja sina djur.

21 november 2012 av Robb Kendrick

Han har upplevt det förr. Som pojke på 1930-talet var Bill Tullos med om att familjens ranch (som han fortfarande bor på) utanför San Angelo i den amerikanska delstaten Texas slukades av dammstormar. Ännu värre var det på 1950-talet, då det inte kom något regn alls. Betesmarkerna vissnade och vattenhålen torkade ut. "'Det regnar nog i morgon', sa vi, men vi fick vänta i sju år innan torkan var över", berättar Bill Tullos.

År 2011 såg han tecknen igen. "Normalt är maj och juni våra regniga månader, men vi fick ingen nederbörd alls." Då började han sälja sina djur på auktion – först nötkreaturen och därefter fåren och getterna. "På 1950-talet blev jag nästan bankrutt. Den här gången var jag fast besluten att se till att det inte hände igen."

Runtom i västra Texas höll folk på att duka under för torkan. De som klarade sig lade en förmögenhet på foder åt boskapen eller på vatten till markerna, trots att mycket av vattnet dunstade innan det hann tränga ner i jorden. I maj 2011 låg många betesmarker kala.

I september hade Texas upplevt sin torraste tolvmånadersperiod någonsin. Delstatens jordbrukare hade förlorat 50 miljarder kronor och många frågade sig om det över huvud taget gick att försörja sig som bonde längre. Under vintern kom äntligen lite regn, men vägen till bättre tider är mycket lång.

Fotografen

Som prisbelönt National Geographic-fotograf har Robb Kendrick rest i mer än 75 länder. Han föddes i Texas, men bor i dag i ­Mexiko med sin fru och sina barn.

Läs också

Kanske är du intresserad av...