Fotoreportage: Världsarv i Norden

Den svenske fotografen och författaren Peter Hanneberg tar oss med på en rundtur bland några av Nordens vackra världsarv.

17 oktober 2012 av Peter Hanneberg

Vad har Serengetis vidsträckta slätter gemensamt med förhistorisk klippkonst på Pyreneiska halvön eller Frihetsstatyn i New York?

De ingår alla i världsarvet – och är med på UNESCO:s världsarvslista, eftersom de anses ha ett särskilt kultur- eller naturvärde för mänskligheten. I år är det 40 år sedan konventionen om skydd av världens kultur- och naturarv kom till. Det finns i dag 962 platser på listan, och femton av dem är svenska.

På de här sidorna tar den svenske fotografen och författaren Peter Hanneberg med oss på en rundtur bland några av Nordens vackra världsarvsplatser. Under arbetet med sin senaste bok Världsarv – människans mästerverk har han med sin kamera besökt 100 av UNESCO:s världsarv i 45 länder.

Det som framför allt gjorde intryck på honom var att besöka de mystiska platser där kultu- rer har gått under, som Påskön, inkastaden Machu Picchu och bushfolkets klippmålningar i södra Afrika.

"Men man behöver bara resa runt i Norden för att hitta ett fantastiskt kulturarv, som Lapplands världsarv, Laponia, som det kallas, eller vikingarnas tidiga boplatser" konstaterar han.

Fotografen

Peter Hanneberg började fotografera i tonåren och är utbildad i biologi och ­journalistik vid Stock­holms ­universitet.

Läs också

Kanske är du intresserad av...