I Stargate, ett blått hål på ön Andros, lyses Nordpassagen upp av dykarnas lampor.

Galleri: I djupets mörker

De blå hålen på Bahamas innehåller en vetenskaplig guldgruva, som kan kasta ljus över frågor om underjordiskt liv. Bara de inte var så livsfarliga att undersöka …

23 augusti 2010

De blå hålen på Bahamas innehåller en vetenskaplig guldgruva, som kan kasta ljus över frågor om underjordiskt liv. Bara de inte var så livsfarliga att undersöka… Foto: Wes C. Skiles

Cascade Room, på cirka 24 meters djup, ­möjliggör längre dykningar in i Dan’s Cave på ön Abaco. Sedan mitten av 1990-talet har nästan elva kilometer av grottornas gångar utforskats.

En dykare följer den livsviktiga linan på sin väg genom en skog av stalagmiter i Dan’s Cave på den bahamanska ön Abaco. En enda ovarsam rörelse med simfenan kan krossa de mångtusenåriga formationerna.

I Sawmill Sink på Abaco har vattnet färgats av bakterier på nio till elva meters djup. Därifrån sträcker sig ett lager ­giftigt svavel­väte sex meter ned. Dykarna simmar genom lagret så snabbt de bara kan.

I Sawmill Sink dyker expeditionsledaren och ­antropologen Kenny Broad ner genom bakterielagret.

Brian Kakuk är en erfaren grottdykare. Här plockar han upp ett över 3000 år ­gammalt kranium av en cubakrokodil ur slammet i Sawmill Sink. I de nästan helt syrefria blå hålen ­bevaras ben från både djur och människor.

”Plötsligt har den dig”, säger fotografen Wes Skiles om den ”vansinnigt farliga” strömvirveln i Chimney Blue Hole utanför ön Grand Bahama. Som ett avlopp till ett jättelikt badkar suger den ner miljontals liter vatten när tidvattnet kommer in. En dykare håller sig på säkert avstånd från strömvirveln medan han sätter upp utrustningen för att mäta genomströmningshastigheten.

Dean’s Blue Hole ligger i en liten lugn vik på Long Island. Med sina 180 meter är det världens djupaste undervattenshål.

I skymningen dyker Kenny Broad och Brian Kakuk upp till ytan i Sawmill Sink, där de tagit bakterieprover och samlat fossil. ”Det är en främmande värld som bara fortsätter att överträffa våra vildaste drömmar”, säger Kenny Broad.

Arkeologen Michael Pateman håller upp ett flera hundra år gammalt kranium från en lucayan på en fyndplats 35 meter ner i Sanctuary Blue Hole på Andros.

Brian Kakuk arbetar med en hel uppsättning okonventionella redskap. Med den stora pipetten samlar han in rött damm som blåste hit från Sahara för tusentals år sedan.

Med hjälp av en uppblåsbar påse förs en stalagmit upp till ytan, där man ska leta efter tecken på plötsliga klimatförändringar i det förgångna.

I de mörka, blå hålen har djur som denna 2,5 centimeter långa Agostocaris-räka inget behov av ytpigmentering. Det är bara en del av räkans matsmältningssystem som har färg.

En dykare simmar i det vackra Cascade Room i Dan’s Cave.

Kenny Broad kämpar för att komma upp till ytan. Strömmen trycker hans luftbubblor nedåt i denna grotta på Abaco. Dykarna är tvungna att ta med sig extra luft ned i grottorna på grund av det kraftiga tidvattnet.

Kenny Broad dyker ned i skiktet av vätesulfid i Sawmill Sink på Abaco Island. Forskarna hoppas att deras undersökningar av bakterier som frodas i det syrefria vattnet kan lära oss mer om hur primitiva livsformer kan leda till mer komplexa arter.

Mitt i en skog av stalaktiter i Ralph’s Cave på Abaco lyser Brian Kakuk med sin lampa på en genomskinlig stalagmit. I perioder med lägre vattennivå, när grottorna var torrlagda, växte stalagmiter och stalaktiter samman och formade pelare.

Kenny Broad ringlar sig genom en trång passage i Garbage Hole på Grand Bahama. Trots att tidvattensströmmarna drar in skräp i grottan sprudlar den av liv.

Kenny Broad dyker ned i Dan’s Cave på Abaco, som är en av de mest spektakulära underjordiska grottorna. Den är fylld av massiva, vackra och ömtåliga mineralformationer.

Fridykaren William Trubridge vilar 25 m under ytan i Dean’s Blue Hole på Long Island. Trubridge satte världsrekord i att hålla andan under vatten med ett dyk på 3 minuter och 56 sekunder i detta hål.

Däck och annat avfall ligger i Garbage Hole. Man simmar genom människors dricksvatten och högar med sopor på samma gång, säger Kenny Broad och tillägger att det gör att man förstår hur viktigt det är att skydda dessa platser.

Det här är vad man kan se om man dyker ned i och tittar upp mot ingången till Ben’s Cave i nationalparken Lucayan på Grand Bahama. Nationalparken etablerades 1970 och skyddar ett av världens mest omfattande grottsystem under vatten.

Läs också

Kanske är du intresserad av...