På platser där ljuset tränger ned uppifrån vimlar det av liv i Hang Son Doong-grottan. Det är inte alls som de livlösa, kolmörka grottor som de flesta grottforskare är vana vid. På terrasserna växer ormbunkar och andra växter. I växtligheten under de nedrasade taken har grottforskare sett apor, ormar och fåglar.

Galleri: En värld under jorden

Vietnams största grotta är stor nog att hysa en skyskrapa. En grupp grottforskare försöker nu för första gången nå grottans ände. Foto: Carsten Peter

8 april 2011

Vietnams största grotta är stor nog att hysa en skyskrapa. En grupp grottforskare försöker nu för första gången nå grottans ände. Foto: Carsten Peter

I Hang Son Doong kan man se sällsynta ärtstenar i uttorkade terrassbassänger nära ”Garden of Edam”. Där är de flesta stora som enkronor. Varje ärta har formats droppe för droppe under århundraden, när kalkspatkristaller som vattnet medfört har avlagrats runt sandkorn och gjort kulorna större och större.

Kullarna i nationalparken Phong Nha-Ke Bang i Vietnam ligger insvepta i dimma. Den 857,5 kvadratkilometer stora parken etablerades 2001 för att skydda ett av Asiens största grottsystem. Under Vietnamkriget gömde nordvietnamesiska soldater sig i grottorna under de amerikanska flyganfallen. I dag har bombkratrar­na blivit till fiskdammar.

En gigantisk pelare av kalksten tornar upp sig över ett par grottforskare som simmar genom Hang Ken – en av 20 nya grottor som 2010 upptäcktes i Vietnam.

Artikelförfattaren Mark Jenkins balanserar på en hal klippa vid Hang Son Doongs ingång. Det stupar tio meter på var sida. ”Trots att dessa grottor är enorma, är det nästan omöjligt att se dem, innan man står precis framför dem”, säger han.

I Loong Con-grottan klättrar en forskare upp genom en stråle av ljus.

Det skulle finnas plats att bygga ett helt kvarter med 40 våningar höga hus på denna upplysta del av Hang Son Doong – världens kanske största underjordiska grotta.

Som ett slott höjt över omgivningen lyses en klippformation upp under en öppning i Hang Son Doong. Sjön har precis fyllts med vatten efter en storm – ett tecken på att grottforskningssäsongen går mot sitt slut.

Expeditionens ledare, Deb och Howard Limbert, tar täten genom den trappformade, algtäckta labyrinten inne i Hang Son Doong-grottan. Terrasserna uppstår, när det kalk­spathaltiga vattnet i bassängerna rinner över.

En djungel inne i en grotta? Någon gång för länge sedan rasade taket ned i Hang Son Doong. När ljuset kunde tränga in kom växterna i massor. Medan Gareth ”Sweeny” Sewell klättrar upp mot markytan, ­kämpar andra sig fram genom det som på skoj kallas ­”Garden of Edam”.

Läs också

Kanske är du intresserad av...