Ny teknik kan kanske spåra blodsdiamanter

Blodsdiamanter utvinns i krigszoner och används för att finansiera väpnade grupper. En ny metod, som fastslår varifrån en ädelsten kommer, kan kanske bidra till att förhindra den illegala handeln.

2 augusti 2012

Visste du att ädelstenars ursprung kan spåras?

Så kallade blodsdiamanter och konfliktmineral utvinns i krigszoner och används för att finansiera väpnade grupper runtom i världen. En ny metod som gör det möjligt att avgöra varifrån en sten kommer skulle kunna bidra till att förhindra den illegala handeln.

Metoden, som har utvecklats av ett företag i USA, kan med 95 procents sannolikhet säga varifrån exempelvis rubiner, oslipade smaragder och mineral till mobiltelefoner kommer.

Processen börjar med att en laserstråle omvandlar en ytterst liten del av stenen till klar mikroplasma. Plasman ger upphov till en gnista, som i sin tur analyseras med hjälp av en spektrometer. Ljusets våglängder ger en unik spektralsekvens, som specificeras till två miljoner datapunkter per prov.

Inom loppet av bara några minuter får man veta om det finns ett matchande prov i företagets databas, som för tillfället innehåller över 50000 prover från över 60 olika länder.

Metoden är så tillförlitlig att man i vissa fall kan lokalisera ädelstenens ursprung ända ner till gruvan där stenen utvunnits.

Läs också

Kanske är du intresserad av...