Havsutsikt förbättrar vår mentala hälsa

Blå vågor slår gröna områden, när det handlar om vad som har en positiv effekt på vårt själsliga tillstånd. Det visar ny forskning.

12 maj 2016 av Nadia Deleuran

Vi vet alla hur det är att komma hem stressad från jobbet och söka tillflykt till grönområden för att koppla av och hitta lugnet.

Nu visar ny forskning att havsutsikt slår gröna områden, när det handlar om vad som har en gynnsam effekt på vår mentala hälsa.

Mindre ”brus” ger mer välbefinnande

Med hjälp av enkäter och insamling av geodata från olika blå och gröna områden i Nya Zeeland har forskare vid University of Canterbury och Michigan State University kommit fram till att det är synliga vattenområden och inte grönområden, som framkallar positiva känslor hos oss.

Havsområden är synligare naturliga miljöer, medan fler människor befinner sig i gröna områden i storstäderna. Som forskaren Amber Pearson skriver i ett pressmeddelande

”Det beror kanske på att hav och vattenområden är mycket naturliga, medan gröna områden inkluderar människor på bland annat idrotts- och lekplatser. Om vi enbart tittade på naturliga skogar, skulle vi kanske få ett annat resultat.”

Blå stadsplanering är vägen att gå

Om man framöver strävar efter att planera in fler höga byggnader i stadsplaneringen, ökar det också möjligheten för fler människor att få tillgång till havsutsikt.

Det finns därför hopp om att kunna förhindra och förebygga ångest och depression hos personer som bor i storstäder.

Läs också

Kanske är du intresserad av...